Отбелязваме 150 години от създаването на Българската екзархия

14:04, 27 фев 20 25 2853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България отбелязва 150 години от учредяването на Българската екзархия. Това става с издаден на 28 февруари 1870 г. султански ферман.

По силата на фермана и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

Снимка: БГНЕС

За първи български екзарх година по-късно е избран Ловчанския митрополит Иларион. Изборът му обаче не е одобрен от Високата порта и няколко дни по-късно той подава оставка и на негово място е избран Видинският митрополит Антим I.

Цариградската патриаршия от своя страна се обявява против образуването на Българската екзархия и на 16 септември 1872 г. я обявява за схизматична, тъй като не признавала върховенството на патриарха.

До освобождението на България от османско владичество екзархията съдейства за обединяването на българските земи и ръководи просветното дело в тях. Тя води борба против западната католическа пропаганда, която се стреми да насажда своето влияние сред българския народ.

Празникът днес беше обелязан в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието беше почетено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, български духовници, главния прокурор Иван Гешев, обществени дейци и много обикновени граждани.

В препълнената централна зала беше открита изложба с оригинални документи и снимков материал, разказващи историята на създаването на Екзархията и борбата на българите за самостоятелна църква. Сред тях беше и оригинал на султанския ферман, с който Екзархията е призната официално, а също така много снимки на eкзарх Антим I и екзарх Йосиф I, които полагат големи усилия за укрепването на националната църква, образованието и българската кауза.

Снимка: Прокуратура

Беше прочетено специално приветствие от името на патриарх Неофит, а църковен хор изпълни „На многая лета“ и други църковни химни.

Председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че с издаването на султанския ферман на този ден преди 150 години българите постигат първия си голям успех като нация и имат официален представител в Османската империя. Тя определи продължилата десетилетия борба като общонародна кауза, в която еднакво участват бедни и богати, духовенство, интелигенция и обикновени хора. 

Снимка: Народно събрание

Директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова каза, че Българската екзархия е първата официално призната институция след близо 500 години липсваща държавност и която покрива земите, населени с етнически българи – Мизия, Тракия и Македония. Наша е отговорността да бъдем паметта и да представим на сегашното поколение онези велики български дейци, които с родолюбие, смелост и свои средства пристъпват към изграждането на екзархийските ведомства, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама