Коронавирусът се появи в още европейски държави

20:32, 27 фев 20 25 3537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и Румъния потвърди първи случай на заразата в странатаГърция отчете два нови случая през последните 24 часа, с което общият брой потвърдени случаи е три. Властите спират всички карнавални тържества в страната, предаде БГНЕС.

Заболелият румънец е бил в директен контакт с италиански гражданин, който е пътувал от Румъния по-рано този месец, съобщи румънският здравен министър Виктор Костаче, след като снощи представител на министерството на здравеопазването опроверга първоначалната информация за първи заразен с коронавирус. 

Няма потвърден случай на коронавирус в България, но появата му е неизбежна

Президентът Клаус Йоханис свика утре заседание на Върховния съвет за отбраната, който да обсъди борбата с коронавируса, като заяви, че "нещата бързо се промениха през последните дни по отношение на новите случаи, регистрирани в Европа".

Гръцкото здравно министерство съобщи, че един от случаите е свързан с роднина на 38-годишната жена в северния град Солун, която стана първият потвърден случай в Гърция. Наскоро жената се завърна от Милано в Северна Италия, епицентър на епидемията от коронавирус в Европа. Третият докладван случай в Атина е жена, която също е посетила Северна Италия.

Първи случаи на коронавирус са потвърдени в Дания и Естония. Заболелият датчанин, който се е върнал от почивка в Италия, е поставен в изолация в родния си град. В Естония заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в страната.

В Италия броят на заразените достигна 650 души, а жертвите на коронавируса са вече 17, съобщи началникът на отдел "Гражданска защита" Анджело Борели. "Властите в района на Ломбардия съобщиха за трима нови починали, и тримата са над 80 години", каза Борели. Той също така посочи, че броят на възстановените расте.

Правителството на Италия отправи призив за международна подкрепа, предаде БТА. Премиерът Джузепе Конте заяви, че очаква от европейските си съседи сътрудничество, а не изолация и дискриминация. Кабинетът на Конте защити действията си в извънредната ситуация, но призна, че все още не може да се открие произходът на двете огнища в областите Ломбардия и Венето.

Въреки призивите за сътрудничество, още една авиокомпания променя графика на полетите до Италия. Най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа Wizz Air, обяви днес, че поради намаляващата тенденция в търсенето на полети до Италия, причинена от избухването на вируса COVID-19, ще промени своя полетен график. Това ще доведе до намаляне на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Северна Италия между 11 март и 2 април 2020 г.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано

През този период ще бъде намален около 60% от общия брой полети на компанията до италиански градове. Обичайният график ще бъде възстановен след 2 април 2020 г. От компанията уверяват, че пътниците с резервации, засегнати от тази промяна, са информирани своевременно и ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата, но не по-рано от 14 дни след първоначалната дата на полета. 

Германия и Франция също съобщават за по два нови случая с хора, които нямат връзка с Китай. Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция се готви за скок в броя на случаите с коронавирус, като добави, че "ще трябва да се справим с това, както можем".

"Изправени сме пред криза, епидемия, която предстои", каза Макрон, докато посещаваше персонал в болницата "Ла Питие-Салпетри" в Париж, където във вторник почина първият френски човек, носещ новия коронавирус.

Епидемия на болестта, причинена от новия коронавирус COVID-19, е регистрирана в края на декември 2019 г. в Ухан. Световната здравна организация призна случващото се за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища.До момента случаи на инфекция са открити в 50 страни, както и на крузиния кораб "Diamond Princess", който акостира на пристанището в Йокохама, Япония.

До момента потвърдените случаи на корона вирус са 82 222, като смъртните случаи са 2 807, а излекуваните -  32 955.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама