Няма потвърден случай на коронавирус в България, но появата му е неизбежна

16:53, 27 фев 20 25 3075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. Въпреки това вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът му у нас е неизбежен. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус.

Общо 40 души са под наблюдение в 9 области в страната. На всички тях ще бъдат взети проби за наличие на коронавирус, които ще бъдат изпратени до Националната референтна лаборатория с София, обобщи bTV.

Данните по области са:

  • РЗИ-София – 14 души (във ВМА)
  • РЗИ-Благоевград (Петрич) – 4 души
  • РЗИ-Пловдив – 1
  • РЗИ-Хасково  - 1
  • РЗИ-Бургас – 1
  • РЗИ-Сливен – 6
  • РЗИ-Шумен – 3
  • РЗИ-Варна - 9
  • РЗИ-Русе – 1

На по-голямата част от наблюдаваните резултатите дойдоха още днес. Всичките 17 изследвани днес проби за новия коронавирус COVID-19 на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе, са отрицателни.

В Шумен пациентите засега остават в болницата, вероятно, за да бъдат тествани втори път. До вчера в Област Стара Загора под наблюдение бяха 2 деца, които вече са изписани, тъй като пробите им са отрицателни.

На нефтеното пристанище край Бургас под карантина е поставен танкер с нефтопродукти, пристигнал от Венеция. Екипажът на кораба е от 23-ма филипинци, и до момента няма моряци със симптоми на грип. Танкерът ще остане на пристанището 2 дни. Лекар и двама инспектори от Регионалната здравна инспекция в Бургас са извършили проверка на състоянието на моряците.

Под карантина са и 22 ученици и 4 учители от Каварна, които снощи бяха прибрани от Милано. Под домашна карантина ще бъдат поставени още седем ученици от Севлиево и тяхната преподавателка, които са се завърнали от Италия. Те нямат клинични прояви на грип, състоянието им ще бъде проследено от личните лекари.

Ученик от видинското село Ружинци също е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. 14-дневна карантина е определена за детето и неговата майка.

Доц. Мангъров: В следващите дни ще се появят първите случаи на коронавирус у нас

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите“ заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Специалистите разполагат с достатъчно тестове за грип, а около 1000 са наличните тестове за коронавирус, но са поръчани допълнителни около 3000 бройки. Обясни пред БНР проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества лични предпазни средства за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

Oбщопрактикуващите лекари в България са 4500 като самостоятелни юридически лица сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама