Няма потвърден случай на коронавирус в България, но появата му е неизбежна

16:53, 27 фев 20 / Всичко за коронавируса 25 1932 Topnovini

В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. Въпреки това вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът му у нас е неизбежен. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус.

Общо 40 души са под наблюдение в 9 области в страната. На всички тях ще бъдат взети проби за наличие на коронавирус, които ще бъдат изпратени до Националната референтна лаборатория с София, обобщи bTV.

Данните по области са:

  • РЗИ-София – 14 души (във ВМА)
  • РЗИ-Благоевград (Петрич) – 4 души
  • РЗИ-Пловдив – 1
  • РЗИ-Хасково  - 1
  • РЗИ-Бургас – 1
  • РЗИ-Сливен – 6
  • РЗИ-Шумен – 3
  • РЗИ-Варна - 9
  • РЗИ-Русе – 1

На по-голямата част от наблюдаваните резултатите дойдоха още днес. Всичките 17 изследвани днес проби за новия коронавирус COVID-19 на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе, са отрицателни.

В Шумен пациентите засега остават в болницата, вероятно, за да бъдат тествани втори път. До вчера в Област Стара Загора под наблюдение бяха 2 деца, които вече са изписани, тъй като пробите им са отрицателни.

На нефтеното пристанище край Бургас под карантина е поставен танкер с нефтопродукти, пристигнал от Венеция. Екипажът на кораба е от 23-ма филипинци, и до момента няма моряци със симптоми на грип. Танкерът ще остане на пристанището 2 дни. Лекар и двама инспектори от Регионалната здравна инспекция в Бургас са извършили проверка на състоянието на моряците.

Под карантина са и 22 ученици и 4 учители от Каварна, които снощи бяха прибрани от Милано. Под домашна карантина ще бъдат поставени още седем ученици от Севлиево и тяхната преподавателка, които са се завърнали от Италия. Те нямат клинични прояви на грип, състоянието им ще бъде проследено от личните лекари.

Ученик от видинското село Ружинци също е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. 14-дневна карантина е определена за детето и неговата майка.

Доц. Мангъров: В следващите дни ще се появят първите случаи на коронавирус у нас

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите“ заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Специалистите разполагат с достатъчно тестове за грип, а около 1000 са наличните тестове за коронавирус, но са поръчани допълнителни около 3000 бройки. Обясни пред БНР проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества лични предпазни средства за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

Oбщопрактикуващите лекари в България са 4500 като самостоятелни юридически лица сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани