Защо някои хора стареят по-бавно?

20:00, 26 фев 20 / Любопитно 25 1150 Topnovini

Изследователи от Калифорния откриха защо някои хора над 60 години остават млади външно, а други стареят много по-бързо, пише вестник "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС. Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.

Учени от Университета в Южна Калифорния са наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години. Изследователите установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината е точно обратната.

Авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс подчертава: „Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на "епигенетичен часовник". Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи