Адвокат: Гаранции от 1,5 млн. лв. не се налагат дори в по-богати страни от Европа

08:30, 24 фев 20 25 2111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Паричната гаранция трябва да осигури редовното участие на обвинения в наказателния процес, в случая се търси един публичен ефекти. То е некоректно, защото размерът на паричната гаранция винаги се съобразява и със стандарта на живот в една държава", каза в интервю за bTV Людмил Ангелов, зам.-председател на висшия адвокатски съвет по повод наложените гаранции от 1,5 млн. лв. на двама от приближените до хазартния бос Васил Божков – Елена Динева и Александър Тумпаров.

По думите на Ангелов подобен размер на гаранциите е характерен за САЩ и не се налага дори в по-богати страни от Европа.

Пуснаха под гаранция от 1,5 млн. лева жената до Васил Божков

Миналата седмица прокуратурата показа документ за криминална регистрация на Божков, който е открит в офиса му. Главният прокурор Иван Гешев потвърди, че показаният документ е оригинален. „Това показва, че едно лице е регистрирано преди 89-та година, осъдено е два пъти, след това си е прибрало оригинален документ в касата като спомен и артефакт. Било е наказателно преследвано в един момент и е почувствало, че то е по-силно от държавата и си е оставило трофей“, обяви главният прокурор.

"През 90-те години от архивите на МВР изнасяха и по-сериозни документи от една
криминалистическа регистрация. Беше безвремие. Дори досиета на секретни сътрудници излизаха навън. Не е нещо страшно изненадващо“, коментира адвокат Ангелов.

Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

Той се съмнява Васил Божков да е стоял в арест в Обединените арабски емирства, където се предполага, че пребивава. "Не е характерно само на базата на молба едно
лице да бъде поставено в арест, особено в държава като ОАЕ", уточни адвокатът

Според Ангелов няма никаква гаранция, че ОАЕ ще уважи искането за екстрадиция на хазартния бос.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама