След дълги преговори: Европейският съвет без решение за бюджета на ЕС

21:16, 21 фев 20 / Свят 25 3136 Шрифт:
Topnovini

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. 

Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА. Тази вечер Европейският съвет разгледа второ предложение на Европейската комисия, след като по-рано не успя да одобри предложението на Мишел. 

Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Засега не е насрочена датата на следващото заседание на държавните и правителствените ръководители, на което отново въпросът да бъде обсъден.

"Европейският съюз се нуждае от амбициозен бюджет и това съм защитавал. Трябва да се намери компромис за многогодишната финансова рамка, но днес не се постигна такъв", това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица.

"Новата четворка абсолютно се съгласиха с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският. Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет“, добави Борисов.

Премиерът акцентира, че при преговорите за новия бюджет на ЕС е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата ѝ дисциплина, икономическия растеж, най-ниския заедно с Естония външен дълг, както и нулевата миграция, енергийната диверсификация, имайки предвид интерконекторите с Гърция, Балкански поток.

„Ние сме и натовска държава, ангажиментите с НАТО, базите, които имаме, съвместните учения – всичко това геостратегическо е изключително важно да се приема за България“, отбеляза премиерът Борисов.

„Огромен труд на Шарл Мишел, огромен труд на Урсула фон дер Лайен, но накрая ни дадоха промени, нови рамки, които ние по никакъв начин не можем така на коляно да ги разберем, да гласуваме“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не е отговорно за бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Българският министър-председател заяви, че преговорите продължават на експертно ниво. "Сега предстои финансовите експерти да работят, когато има напредък, ще се съберем отново", посочи Борисов.

Влизането в чакалнята на еврозоната се отлага за юли

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама