Акцент на деня: От Изток пращат поздрави

17:30, 21 фев 20 / Политика 25 4480 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Антикорупционните власти в Каталуния водят разследване срещу премиера на България във връзка с международна схема за пране на пари. Това стана ясно от днешна статия на ежедневника "Периодико".

Бойко Борисов, който се намираше в Брюксел когато новината избухна, определи твърденията в материала като атака и посочи, че тя идва от Русия или от неговия „съсед по месторабота“, визирайки президента Румен Радев.

Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, което продължава и не позволява изнасяне на информация, потвърдиха от пресцентъра на полицията в Каталуния. В парламента вътрешният министър Младен Маринов заяви, че по официалните канали няма запитвания от испанските власти за водено разследване срещу премиера Борисов.

В публикацията на каталунското издание пише, че разследването е започнало след подаден сигнал през март 2019 г. от българското гражданско сдружение БОЕЦ. От там днес обявиха, че са сезирали главния прокурор Иван Гешев.

"Периодико" съобщава, че е получил информацията за разследването на 13 февруари, когато са изпратили запитване по случая в кабинета на Борисов, но отговорът не са получавали.

За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имоти в Барселона. Последно съм ходил там като кмет сигурно преди 15 години, заяви премиерът Бойко Борисов. „Никоя служба, власт, прокуратура или полиция не ме е потърсила, за да ме запита дали е вярно“, категоричен бе той.

„Не разбирам защо се прави, но беше подготвено. Очаквахме го, знаехме го“, посочи премиерът. „Разбирам ги ченгеджийските номера, много са ясни. Преди 2 месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия на ден - в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Ама нещо се объркаха, целта беше шествието да бъде пикът, за да се направи пуч“, коментира Бойко Борисов.

Публикацията на "Периодико" за разследването на испанската полиция беше последвана от още два материала, озаглавени "Борисов - Батман на Балканите" и "Борисов, големият ласкател", които проследяват издигането на Борисов в политиката, като се разглежда и политическото му поведение, както и от още един разследващ материал за връзките му с "Лукойл".

„Нека си проведат разследването. Почти сигурен съм, че има и от Изток. Хванал съм на бас на няколко рубли с колеги какво ще излезе накрая“, каза премиерът и допълни: „Отнасям се с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие. В статията ясно пише от кои неправителствени организации са сигналите“, изтъкна министър-председателят. Той обаче не назова дали визира президента Радев. „Вие казвате президентът, аз имам много съседи по месторабота“.

Борисов беше категоричен, че със сигурност е щял да подаде оставка, ако има и малко участие в казаното в материала.

В публикацията на "Периодико" се съобщава, че в разследването на каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид основното проверявано лице  е Борислава Йовчева - български ексмодел, за която има спекулации за евентуална връзка с българския премиер. Тя и семейството й живеят в луксозна вила с "частна охрана и модерни системи за наблюдение".

Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. Къщата, която има и басейн, е регистрирана на името на фирмата Numin Invest S.L. - една от двете компании, които се разследват от каталунските власти. Дялове в компанията имат Йовчева и баща й. Тази фирма и EMA BGS SL, в която семейството също участва, са получили над 5 милиона евро от 2013 г. досега от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието.

Каталунската полиция е прегледала отчетите за доходите на Борисов, за да провери дали според това, което е декларирал в България, може да покаже някаква връзка с инвестициите, открити в тези две компании от Барселона. Изводът е, че въз основа на декларирания официален доход, това не би било възможно.

В друга публикация на "Периодико" се казва, че Прокуратурата в Каталуния вече е успяла да потвърди руска връзка с компанията на Йовчева. Луксозно имение в Барселона е купено с пари, които са били дадени от компания за недвижими имоти, в която руският гражданин Александър Чаушев (бивш шеф в "Лукойл") е мажоритарен собственик заедно с жена си.

Двамата инвестират близо 3 милиона евро в основания с едва 3000 евро капитал бизнес. Чаушев е много близък до Валентин Златев - началникът на "Лукойл-България", а Златев и Борисов са “близки приятели от години”, твърдят от Гражданско сдружение БОЕЦ.

"Периодико" напомня за аферата "Яневагейт", където за първи път бе споменато съществуването на "къща в Барселона", която се свързва по някакъв начин с Борисов. Записите, изтекли тогава са между магистратите Владимира Янева и Румяна Ченалова.

През 2019 г. бившият депутат от БСП Елена Йончева, която сега е член на Европейския парламент, настояваше тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да провери дали Борисов е свързан с къщата. Тя твърдеше, че БСП разполага с всички документи около случая и е готова да ги предостави на държавното обвинение. Според Йончева парите за построяването на къщата са осигурени чрез сложна схема от фирми, в които се появяват близки до Борисов хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама