„Ятаган“ - Нищо не е такова, каквото е!

16:03, 21 фев 20 / Култура 25 4992 Шрифт:
Topnovini

Ето това включване чакахме…"Ятаган", българска комедия с Мариан Вълев, Евгения Калканджиева, Ивайло Драгиев, Любомира Башева, Васил Василев - Зуека, Китодар Тодоров, Георги Стайков, Стефан Денолюбов (много му отива да играе ченге), Невена Бозукова, Силвия Станоева.

Лентата е със специалното участие на обожаваните лица на българския ефир Ники Кънчев, Любомир Нейков и Ники Илиев, пише Ирен Бабачева.

Водещият на рубриката ни "Важното за теб" Ники Кънчев  дебютира пародирайки водещи на предавания, в които нищо неказването, манипулациите и хвърлянето на прах в очите на хората се издигат в култ.

…Къде иначе ще може да видим толкова противоречиви личности на едно място, и то заради филм, при това комедия.

Нико Тупарев: Шеф Виктор Ангелов е учител и ментор в Hell’s Kitchen България

Режисьор на новата българска кинокомедия е Андрей Андонов, който доби популярност с дебюта си "Никой" – с присъда за най-гледан български филм  с 28 милиона гледания в  YouTube. Сценарист е Христо Христов. Проектът на „А плюс филмс“ е заснет със скромен бюджет и за рекордните 23 дни.

Историята на филма ни разказва за инспектор Рангел Костов (изигран блестящо от Мариан Вълев) от Агенцията за борба с тероризма или АБОРТ, изпаднал в отчаяние и заплашен с уволнение от новата си шефка...очарователната Овчарова в лицето на Евгения Калканджиева. Със своя „съдружник“ - водка „Ятаган“ инспектор Костов съчинява доклад, въвличайки кварталния чаровник Николай Николов – Никсъна, едно непринудено и лежерно превъплъщение на Ивайло Драгиев, като част от терористична клетка давайки му кодовото име Ятаган. По-късно някъде около Силивия Овчарова се намесва, кой ако не Васил Василев – Зуека, който е в ролята на Свилен Иванов, виден разследващ журналист и експерт по тероризма и повече от всичко мразещ некомпетентността. Андрей Андонов и Христо Христов ни показват съюза така типичен за нашите родни ширини, толкова типични колкото са кървавите финални кадри на Тарантино в неговите 9 произведения на изкуството, а именно този на жертвата Никсъна и инспектор Костов, обединени от една обща лъжа и добра схема за източване на пари. Когато успехите на Агенцията за борба с тероризма достигат до Интерпол и ЦРУ и всички играчи оплетени в лъжите си търсят изход…той се оказва да превърнат всички тези лъжи в истина. „Ятаган“ е филм за продължение, напомнящ сагата „Такси“, по-специално петата част от нея. Като петрикор след лятна буря е!

Не може, обаче, фокусът да не е ролята, и то главна на Жени Калканджиева, която е „черешката на тортата“, както сам Андрей Андонов я нарича. Можеше да и придадат  още повече виртуозност, според мен, но все пак тя рязко и прелестно нахално намери своята идеална роля в тази лента (а може би и занапред). А именно на амбициозна, недотам интелигента жена, но пък колко очарователно се опитва да го прикрие, с едно единствено желание изградено от още поне сто, да бъде популярна сред обществото със заслугите и успехите си, без да жали средства, на фона на Days Are Forgotten на Kasabian причиняваща вълни от фрисон…брилянтно! Една съвременна Мария Антоанета, която има власт, но не знае какво да прави с нея. Не можеш да не ѝ симпатизираш!

Един филм и много герои обединени от антитероризъм, любов (разбира се), можеше и без нея да мине, но…поезия, кафета, сметани и лъжи (много), АБОРТи и БАРТЕРи. "Ятаган" е самоирония, деликатна и недотам. Един израз на съвремието, ценностите, моралът. Трябва да се види…от 20.02.20 г. в кината в цялата страна. Гледайте, защото нищо не е такова, каквото изглежда!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама