Петкова разпореди проверка на мрежите на ЧЕЗ в няколко общини

17:35, 20 фев 20 / Политика 25 1890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от Министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман.

Проверката беше разпоредена вследствие на усложнената метеорологична обстановка, която прекъсна електрозахранването в населени места от Северозападна България. Екипи на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД и на Мрежовия експлоатационен подрайон „Враца“ оказаха съдействие за възстановяването на електрозахранването.

Теменужка Петкова: Енергийната ни система е готова за работа при есенно-зимния условия

Министерството на енергетиката ще издаде задължителни предписания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за отстраняване на констатираните нередностите по електроразпределителната мрежа. Съгласно Закона за енергетиката енергийното ведомство провежда предварителен, текущ и последващ контрол за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти в страната.

На място експерти от МЕ провериха техническото състояние на част от авариралите съоръжения, на просеките по въздушните електропроводни линии за средно и ниско напрежение, на трафопостовете на територията на трите общини. В рамките на проверката беше установено, че причина за прекъсванията на електрозахранването в областта е мокрият сняг, вследствие на който е нарушена целостта на електрическите стълбове от мрежата за средно и ниско напрежение и са скъсани въздушни електропроводи.

На територията на общините Враца, Мездра и Роман са счупени и компрометирани 22 броя стоманено-решетъчни стълба за средно напрежение и 113 стоманено-бетонни стълба за ниско напрежение.

Следващата седмица ще стартира и извънредна проверка на техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти на място в оперативните центрове на Ловеч и Троян, собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама