Английската закуска може да е ключът към сваляне на излишните килограми, съобщи вестник "Мирър", цитиран от БТА. Хората, които похапват солидно след сутрешното ставане от леглото, изгарят 2,5 пъти повече калории, сочат резултатите от ново изследване.
Консумацията на голяма сутрешна закуска усилва метаболизма, отключвайки процес, известен като диетично индуцирана термогенеза и свързан с генериране на топлина в организма.
„Получените резултати разкриват, че сутрешната закуска, независимо от съдържащото се в нея количество калории, създава 2 пъти по-голяма диетично индуцирана термогенеза, отколкото същото количество храна, консумирано на вечеря“, заяви невробиоложката Юлиане Рихтер от университета в Любек, Германия.
„Откритието подчертава значението на консумацията на достатъчно храна на закуска и се добавя към увеличаващите се данни, че най-добрият метод за отслабване е свързан с обилно хранене сутрин и с оскъдно вечер. Консумацията на повече храна на закуска, вместо на вечеря, може да предотврати затлъстяване и повишаване нивото на кръвната захар. И едното, и другото увеличава риска от рак, сърдечносъдови болести и диабет", допълни специалистът.
Усвояването на храна за пренасяне и складиране на хранителни вещества задвижва процеса диетично индуцирана термогенеза, а това е знак колко добре функционира метаболизмът. Той зависи от времето, когато се приема храната, и обикновено е бавен вечер и нощем.
Изследването обхванало 16 участници. Един ден те консумирали нискокалорична храна на закуска и висококалорична на вечеря, а на следващия ден - висококалорична на закуска и нискокалорична на вечеря.
Сходният прием на калории довел до 2,5 пъти по-голяма диетично индуцирана термогенеза сутрин, отколкото вечер, независимо дали храната е ниско- или висококалорична.
"Препоръчваме на затлъстелите хора да консумират повече храна сутрин, вместо вечер, за да намалят телесното си тегло и да предотвратят метаболитни проблеми", отбеляза Рихтер.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Добави коментар