Джамбазки се противопостави на поредното пробутване на Истанбулската конвенция

15:12, 19 фев 20 / Политика 25 2280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моята страна, България, е една от държавите, които отказа да ратифицира Истанбулската конвенция въз основа на националното си законодателство и на база проведен дебат. Има решение и на Конституционния ни съд. Нашата позиция е категорична. Няма как тази конвенция да бъде приета от нас и приложена в България. Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки в свое изказване в ЕП във връзка с настояването отново на Европейската комисия да се налагат санкции на страните членки на ЕС, които не са ратифицирали спорния документ.

Това е в разрез с основния принцип, по който работи ЕС – споделената отговорност и суверенитета на страните членове, каза Джамбазки цииран от пресцентъра на ВМРО. Той бе категоричен, че идеята за наказания на държавите-членки е неприемлива и заяви, че това настояване на ЕК е стъпка в посока федеративна Европа, което показва, че много поуки от Brexit не са научени.

И след подканянето от ЕС, няма да приемем Истанбулската конвенция

Джамбазки сподели и наблюдението си, че натискът за ратифициране на Истанбулската конвенция се проявява във всеки един документ на Европейския парламент. Каквито и титанични документи да се обсъждат като например риболова в Северно море или съдържанието на соса за дюнер, рано или късно се появява Истанбулската конвенция, даде пример евродепутатът.

Той се обърна и към ЕК с думите: "Впечатлен съм от Вашето упорство, колеги, но мога да Ви уверя, че последователната позиция на България ще продължи да бъде против ратификацията на Истанбулската конвенция. Този документ противоречи на наши национални разбирания, традиции и на законодателството ни".

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" Истанбулската конвенция?

Българският европейски представител е категоричен, че настояванията на брюкселските чиновници е политически натиск върху националните правителства – законно избрани от своите граждани.

Джамбазки припомни, че Европейският съюз е повече от международна организация, но по-малко от федерална държава и трябва да остане такъв. И призова в работата си депутатите в ЕП да се съсредоточат върху решаването на важните въпроси – тези, които засягат правата и законните интереси на гражданите на държавите от Европейския съюз. Той посочи, че това са миграционната криза и икономическите и социални предизвикателства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама