Дебатът за машинното гласуване зацикли

18:09, 18 фев 20 / Политика 25 2419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След разпореждане на премиера Бойко Борисов от преди дни на следващите избори да се гласува машинно, днес се събра работната група за промени в Изборния кодекс. Тя включва представители на всички парламентарни групи, като целта ѝ е да се променят изборните правила още тази година, а не в последния момент.

Ще гласуваме машинно от следващите избори

Заседанието обаче не е довело до никакъв резултат. Това съобщи депутатът от БСП Крум Зарков, като обясни, че дебатът е зациклил върху това дали да има, или да няма машинно гласуване.

ГЕРБ иска да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, БСП - само с машини, а "Обединени патриоти" - само с бюлетини. Представители на ДПС не са присъствали на срещата днес, съобщи „Дневник“.

Караянчева с притеснения за машинното гласуване

"На следващото заседание ГЕРБ ще предложи законопроект, според който в секциите в страната ще има възможност за гласуване и с хартиени бюлетини, и с машини. Сканиращи устройства като тези в тотото няма да бъдат ефективни за отчитане на резултата, тъй като бюлетините са много по-дълги от фишовете. Освен това едно такова устройство струва 3 хиляди евро", коментира пред "Дневник" председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

От Централната избирателна комисия също са били скептични за въвеждането на изцяло машинно гласуване.

Според БСП е важно да има машинно гласуване така, както е заложено в закона, и народните представители на левицата са предложили вариант как да се случи. „Готови сме да обсъждаме и въпросите за сертифицирания одит и логистика. Вместо това, като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване, отмяна или обезмисляне на машинното гласуване. Явно решението на Министерския съвет не значи кой знае какво за работната група. Отново се връщаме на изходна позиция”, коментира Зарков пред журналисти. Междувременно предложението на БСП за изчистването на изборните списъци беше отхвърлено от другите политически сили.

Димитър Димитров: Машинното гласуване е прахосничество

Припомняме, че за машинно гласуване от следващите избори през 2021 г. се заговори на заседанието на Министерски съвет миналата сряда. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че и ГЕРБ се включва в общия хор за машинно гласуване, въпреки че е убеден, че с това нищо няма да се реши. Той разпореди да бъдат купени поне 15 хиляди машини, които да бъдат поставени във всички секции в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама