Караянчева с притеснения за машинното гласуване

14:40, 18 фев 20 / Политика 25 1983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод готвените промени в Изборния кодекс. Според нея по-възрастните хора се притесняват от техниката, а младите не биха чакали на опашка.

Димитър Димитров: Машинното гласуване е прахосничество

Приемането на този вид гласуване е въпрос на дебати и ще трябва да бъде прието това, което е в интерес на българските граждани“, заяви Караянчева, цитирана от БТА.

Във вторник в Народното събрание са провежда заседание на работната група за промените в Изборния кодекс. Очаква се мнението си по темата да изкажат предстаевители на различните парламентарни групи.

След това се очаква да има общо решение и там, където мненията на колегите не се припокриват, ще се обсъждат допълнително в зала. Няма как да бъдем единодушни по всички теми, уточни Караянчева.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди да се отпуснат пари за изцяло машинно гласуване на следващите парламентарни избори през 2021 г, с които да сезакупят 15 хил. машини за тази цел.

Около 30 млн. лева ще струват машините за гласуване

„Включваме се в общия хор на подкрепящите“, така премиерът анонсира решението. Борисов не искал върху правителството да залегне съмнение, че едва ли не не иска машинното гласуване. „Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите“, посочи министър-председателят. За работата по машинното гласуване ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев. Според него гласуването на хартия трябва да се премахне напълно, защото „е глупост да поддържаме две паралелни системи, което прави изборите необосновано скъпи“.

За въвеждането на машинно гласуване отдавна призовава и президентът Румен Радев, който настоява това да стане максимално бързо, за да се справим с недействителния вот и изборните злоупотреби.

Според действащия Изборен кодекс на парламентарните избори догодина с машини ще се гласува във всички секции, освен в тези с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама