Медицинските сестри с безсрочни протести за справедливо заплащане

17:47, 01 мар 20 25 3899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Година след началото на протестите си днес медицински специалисти ги подновиха. Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Протестът ще бъде безсрочен до постигане на успех се заканват медицинските специалисти, които разпънаха палатков лагер пред Министерски съвет.

Немалка част от исканията на медиците са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента. Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи, казаха в отговор на протестите от Министерството на здравеопазването.

През януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. - ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година, отчитат от МЗ.

Медицинските сестри внесоха сигнали за източване на пари за здраве

По настояване на здравния министър в Националния рамков договор е бил включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен - до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати, обясняват още от министерството.

От там са изпратили и писмо до Министерството на труда за седемчасов работен ден на реанимационните сестри и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни. МЗ също така е задължило ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и на НЗОК след поисканата от протестиращите публичност.

Майките от "Системата ни убива" опънаха палатков лагер пред МС

Протестът на медиците днес беше в подкрепа на Бойка Атанасова - медицинска сестра от “Пирогов“, която твърди, че е репресирана на работното си място и притискана от ръководството на болницата, заради участието си в протестите.

Присъстваха десетки медицински специалисти от цялата страна. Според тях, почти нищо през последната година от исканията, които те са поставяли периодично пред институциите, не е изпълнено.

Мая Илиева - председател на Синдиката на медицинските специалисти коментира: "Считаме, че реформи в здравеопазването трябва да има, защото искаме да работим при едни по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение", предаде БНР.

Медицински сестри подготвят серия от национални протести

Медицинските сестри твърдят, че проблемите в сферата на здравеопазването се задълбочават. “Една колежка беше публикувала фиша си – 700 лв., на много места е 800, но почти никъде няма 950, някой да се похвали, че сега от новата година му е увеличена заплатата. Ще бъде серия от протести, тъй като считаме, че ние вече сме минали всички институции в държавата. За една година на нас не ни се реши изцяло нито един проблем. Този път протестът ще бъде безсрочен“, заяви Илиева преди началото му. 

Медицинските сестри са дефицит, млади кадри почти няма и от това страдаме всички, казват още протестиращите.

Недоволните специалисти са против и търговския статут на лечебните заведения и смятат, че „търговията със здраве“ е срещу интересите на пациентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама