Има ли лобизъм при избора на учебници?

12:34, 17 фев 20 25 3168 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вълна от недоволство и съмнения в лобизъм разтресоха образователните среди след писмо на председателя на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

На 10 януари се разпространи писмо на Такева до областните координатори на синдиката и директорите на училищата. В него се препоръчва на учителите „в духа на доброто социално партньорство“ да изберат учебници на издателство „Клет България“. Като мотив за това се посочва, че издателството в продължение на 10 години подпомага издаването на вестник „Учителско дело“.

Директори се оплакаха от натиск на учителския синдикат при избора на учебници

Писмото на Такева събуди вълна от недоволство – учители се възмутиха, а директори я обвиниха в лобизъм. “Към нас се обърнаха учители, които са силно притеснени и уплашени, защото не знаят как да реагират и към кого да се обърнат, когато им се спуска някаква директива от органа, към който те трябва да се обърнат при нарушаване на правата им. Това е мракобесническа институция, която години наред не се развива“, коментира пред bTV Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Пред БНР директорът на столичното 31 СУ „Иван Вазов“ - Надежда Николчева, коментира, в случая става дума за недопустимо лобиране. По думите ѝ писмото на Такева има потенциал да окаже влияние върху избора на издателство. Тя потвърди, че и самата тя е получила писмото.

МОН също размаха пръст и разкритикува намесата на шефката на синдиката в избора на учебници. От образователното ведомство припомниха наредбата на министър Красимир Вълчев директорите да не допускат административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници. Според Закона за предучилищното и училищното образование само учителите имат право да избират по кои от тях ще преподават.

Те научиха 8 милиона българи да четат

Гневна позиция има и от страна на издателство „Просвета“, откъдето настояват образователният министър да осъди остро писмото на Такева. „Ваш професионален дълг е да браните системата от всяко противоправно влияние. В противен случай ще имаме основание да считаме, че МОН подкрепя подобни опити за потъпкване на закона и за недостойно и унизително третиране на директорите и учителите“, посочва Йоана Томова, която е председател на Съвета на директорите на издателство „Просвета“.

До този момент самата Такева отказва да коментира случая. Синдикатът, който тя представлява, обаче разпространи писмена позиция до медиите, в която определи твърденията за лобизъм и конфликт на интереси като „голословни и манипулативни“. В позицията се казва, че СБУ не само не нарушава правото на членовете си да преподават по учебници и помагала, които сами изберат, но и защитава това право на учителите. Като доказателство се посочва, че профсъюзът сигнализирал за натиск над учители и са приложени няколко от сигналите, в които се казва, че издателства или работодатели принуждават преподаватели да работят по определени учебници или помагала.

Първите учебници по Християнство са регистрирани в МОН

Известна доза подкрепа Такева получи от КНСБ. От там смятат, че от Синдиката на българските учители са изразили свое мнение за учебници, които според тях отговарят на добрите стандарти. Според председателя Пламен Димитров се е разразил скандал заради „неточен изказ от едната страна или недобронамерено тълкуване от другата“. Той определи коментарите за лобизъм като „преувеличени внушения“.

След месец мълчание своя позиция публикува и засегнатото издателство. От „Клет България“ заявиха категорично, че никога не са обвързвали процеса по избор на учебници с подкрепата на издателството за в. „Учителско дело”. „Издателство „Клет България" винаги се е конкурирало на пазара при стриктно спазване на законите чрез доказани международни маркетингови практики, а екипът на компанията никога не е използвал нерегламентирани похвати или подобен тип кампании, каквито се водят срещу нас днес, за да се печели предимство", пише още в позицията, подписана от управителя на „Клет България“ - Владимир Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама