Първите учебници по Християнство са регистрирани в МОН

11:51, 31 яну 20 25 2777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учебниците на Св. Синод по Религия – Християнство – Православие за 1-5 клас са успешно завършени и вчера бяха регистрирани в МОН, съобщиха Българската патриаршия.

Това са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на XX век.

Учебниците са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас, уточняват от Патриаршията. В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство – Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи.

В помагалата намериха място и някои от детските творби-лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“.

Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство – Православие и по Вероучение, допълват от Патриаршията.

На 5 февруари 2020 г. предстои отварянето на проектите в Дирекция "Учебници и училищна документация" на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по Религия. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов - главен редактор на учебниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама