Банов: Нямаме правомощия да проверяваме частни колекции

08:40, 17 фев 20 / Политика 25 1914 Topnovini
снимка: БГНЕС

Министерство на културата е проверявало музея на Божков през 2015 г., нямаме правомощия да проверяваме частни колекции. Това каза министърът на културата Боил Банов пред bTV.

"Искам да направя едно много важно уточнение – музеят е проверяван 2015 г., музеят съставлява 212 предмета, регистрирани по надлежния ред. Това е музеят. Останалите 2700 предмета, заявени за регистрация, са на частното лице Божков, на лицето Божков, не на музея. Ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица. Т.е. това, което Министерството може да провери и е проверявало, са тези 212 предмета, регистрирани по надлежния ред още 2009 г.", добави Банов.

Гешев: Радев, Борисов и Каракачанов да не си правят вятър с устата

"Фактически колекцията след това не е увеличавана. Това са и предметите, които са показвани по различни изложби, включително извън страната. Всичко останало, тези 2700 предмети са просто заявени за регистриране, но пак подчертавам, от частното лице, където ние нямаме хипотеза, в която да проверяваме", подчерта още министърът.

"И второ, както и сега, вследствие на определени сигнали или проверки от службите, тогава ние имаме своите правомощия. Само и единствено по този ред", каза той.

Боли Банов допълни, че тъй като тече проверка на прокуратурата, вече Министерство на културата има правомощия с оглед на обстоятелства, да обследва тези предмети. „Но само и единствено сега. Т.е. внушението, че Министерство на културата е стояло и е наблюдавало как се множи една колекция, без да предприеме съответните действия, е крайно неправилно“, заяви още Банов.

Изпращаме искането за екстрадиране на Васил Божков

Според министъра малко е надценена частната колекция. „Чак такива същностни предмети за българската история няма. В нашите музеи в България държавни имаме доста по-сериозни предмети. Хората не трябва да се бъркат, а и вие не трябва да бъркате - златните неща, които показвате, са част от тези 212 предмета, регистрирани по надлежния ред. Тези са безспорни. За останалите 2700 предмета казах, че са надценени, допълни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!