В Скопие уволниха министър, използвал старото име на държавата

08:15, 15 фев 20 / Свят 25 1229 Topnovini
1

Парламентът на Северна Македония освободи министърката на труда и социалната политика Рашела Мизрахи по искане на служебния премиер Оливер Спасовски. Гласуването се проведе в 4.00 часа тази сутрин, съобщава БГНЕС.

39-годишната Мизрахи беше уволнена, защото на няколко пъти на пресконференции тя излизаше с надпис пред себе си със старато име на държавата - Република Македония. "За" освобождаването й гласуваха 62-ма депутати в 120-местния парламент.

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

Рашела Мизрахи е от квотата на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. "Не може да си играем с Конституцията. На няколко пъти поисках Мизрахи да промени поведението си, но тя когато имаше интерес спазваше закона, но когато това бе в полза на нейната партия грубо нарушаваше Конституцията. Всеки трябва да зачита Конституцията и законите на страната. Институциите трябва да функционират безупречно", каза Спасовски.

Според Рашела Мизрахи тя е била жертва на антисемитски прояви още при стпъването си в длъжност. "При самото ми влизане в Министерството на труда и социалната политика, като първа жена еврейка назначена за министър в Македония, аз бях подложена на жестоки антисемитски прояви. Вместо да критикуват работата ми, те критикуваха религиозната и етническата ми принадлежност", каза още Мизрахи.

Караянчева от Скопие: Важно е изборите в Северна Македония да бъдат проведени честно

В РС Македония ще има предсрочни парламентарни избори на 12-ти април. Парламентът трябва да се разпусне през утрешния ден. Преди това обаче депутатите трябва да приемат закона за Специалната прокуратура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.