Ева Майдел: България ще продължи по пътя си към единната валута

13:27, 13 фев 20 / Политика 25 1968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки кампанията срещу приемането на еврото, България ще продължи по план, за да влезе в чакалнята на Еврозоната, ЕРМ II, а в последствие и в самата Еврозона. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в Страсбург след разговор с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия по въпросите за икономиката и Еврозоната Валдис Домбровскис, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

50% от българите са против въвеждането на еврото, само 19% са "За"

"С г-н Домбровскис обсъдихме критиките към еврото, различните конспирации, които съпровождат приемането на общата европейска валута. Те са сходни във всички държави, но примерът с Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения, които вече минаха по нашия път показва, че влизането само помага на икономиката", добави Майдел.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" влизането ни в еврозоната

В разговора си с комисаря Домбровскис Ева Майдел е поискала още веднъж гаранции, че курсът лев-евро не е застрашен и спестяванията на гражданите няма да пострадат.

Пътят ни към чакалнята за еврото вече е отворен

"Българите могат да са спокойни за спестяванията си и за финансовата стабилност в страната, още повече, че банковият и финансовият сектор влизат под наблюдението на ЕЦБ с приемането на еврото. А практическите ползи като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика, предвидимост на бизнес средата, и възможност за използване на финансова помощ от другите страни в случай на криза са очевидни", добави Майдел, която работи в комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама