Денят накратко - 12 февруари

19:00, 12 фев 20 25 2784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще гласуваме ли с машини на следващите парламентарни избори, къде е извършен поредният банков обир, как висши служители се облаготелстват от позициите си и какво реши властта за апартаментите под наем...

***

Машинен вот

Премиерът Бойко Борисов разпореди от следващите парламентарни избори през 2021 г. да бъде въведено машинното гласуване. Очаква се да бъдат купени поне 15 хиляди машини, които ще се поставят във всички избирателни секции в страната. Борисов обаче изрази убеждението си, че така ще се похарчат много пари, но няма да се реши нищо. Максимално бързо въвеждане на машинното и електронно гласуване поиска още преди месеци президентът Румен Радев. Според него това е един от начините за справяне с недействителния вот. Държавният глава коментира, че действията на правителството са в правилната посока. 

***

Проверяват приватизацията

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях,както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени части в сферата на промишлеността (1 647 броя), търговията (1 177 броя), земеделието (622), строителството (536), туризма (526) и други.

***

Пореден банков обир

Пореден обир на банка София. Този път маскиран мъж влезе в банков клон на столичния бул. „Цар Борис III“, близо до Околовръстното. Нападателят е успял да вземе близо 11 000 лева, след като е заплашил с оръжие банковите служители. Подходът силно наподобява и обира на казино преди дни в Перник, извършен от маскиран полицай, заради което полицията не изключва и версията нападателят да е един и същ. Експерти коментират, че последните няколко месеца се наблюдава тенденцията, че всеки, който няма пари, хваща ножа и чантата и си ги взима от местата, където те са събрани.

***

Спасиха Airbnb

Няма да питаме съседите, за да пуснем апартамента си в Airbnb, решиха окончателно депутатитеОтпадна предложението да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира имотът, подлежащ на регистрация. Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с аргумента, че искането на съгласието на повече от половината от живущите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.

***

Конфликт на интереси

КПКОНПИ установи наличие на конфликт на интереси по отношение на трима души, заемащи висши публични длъжности.  Установено е, че Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, си е предоставил възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на компанията. Уличените са още: досегашният ректор на Университета за хранителни технологии-Пловдив Кольо Динков, бившият директор на РИОСВ-Шумен Цветомира Дончева, кметът и председателят на Общински съвет в община Ковачевци, двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград, както и директорът на РЗОК-София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама