12 партии се включиха в консултациите на "Воля" за референдума

13:25, 12 фев 20 / Политика 25 1605 Topnovini
1

12 парламентарни и извънпарламентарни партии се включиха в консултациите, организирани от „Воля“, след като партията предложи да се подготви референдум през април, съобщи БНР.

Партия "Воля" инициира референдум, който ще включва четири въпроса. Най-важният, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България. Останалите въпроси са да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят.

"Защото златно правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО... Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума", изтъкват от партията.

Марешки иска референдум по всевъзможни теми

Веселин Марешки поясни, че част от въпросите могат да претърпят и редакция.

„Въпросът е в това да се забрани внасянето на токсични отпадъци. Аз не съм специалист. Аз чувам, че има проблем, искам да питаме, но когато започнем да говорим, много повече хора се изказват и на база на тази дискусия първо, ние ще направим по-добри въпросите. Второ, ще добавим някои ако трябва, или ще отпаднат някои и трето - след това ще участваме в дебата, с който да защитим едната или другата страна“, посочи Марешки. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.