Марешки иска референдум по всевъзможни теми

12:25, 05 фев 20 / Политика 25 2874 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки иска провеждане на референдум по почти всички наболели в момента теми в обществото ни – еврото, изборите и боклука, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Воля“ ще създаде инициативен комитет, в който могат да се включат всички политически партии, НПО-та и граждани, които пожелаят. Те ще имат възможност да добавят и други въпроси към вече поставените. Идеята е всички тези теми да се съберат в едно допитване до народа, за да не се разхищава ресурс.

Основните теми за референдума, които предлага Марешки, са четири:

Дали в България да бъде въведено еврото

„Знаете колко спекулации започват сега. Знаете за събитията, които са се случвали в някои от държавите след въвеждане на еврото – скачане на цените, обезценяване на доходите на гражданите и т.н. Но хубаво или лошо, ние считаме, че този въпрос не може да стане тихомълком, а суверенът трябва да се изкаже“, посочи лидерът на „Воля“.

Забрана на неграмотни българи да гласуват

В края на миналата година „Воля“ предложи законодателни промени в Изборния кодекс, едно от които беше именно граждани без основно образование да нямат право на глас, тъй като често стават жертва на контролиран и платен вот. От партията предложиха и правото на глас да губят и тези с неплатени данъци и осигуровки.

Чрез неграмотен вот се решават съдбите на всички нас – които сме инвестирали в своето образование и полагаме усилия за развитието на България“, обясни Марешки.

Видеозаснемане на броенето на резултатите от изборите

Не видеозаснемане на кой гласува, как гласува. Свършва избирателният ден, камерите се насочват към урната и никой не може да направи манипулация. И накрая резултатът остава запечатан на камерите, няма съдилища, няма нищо“, обясни родолюбецът.

Идеята за заснемане на броенето на бюлетините също не е нова. Според „Воля“ така всеки избирател ще може да проследи онлайн какво се случва в неговата секция.

България да спре да приема боклуци от целия свят

Вносът на боклуци в България расте от няколко години, темата обаче излезе на дневен ред в края на 2019 г., когато у нас бяха задържани 815 тона смесени отпадъци от Италия.

Боклуци има дори и от Третия свят. Значи дори и в Третия свят нас започват да ни имат за четвърти свят и ни изпращат своите боклуци“, посочи Марешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама