МОН наказва човека, допуснал четвъртокласници да рисуват полови органи

18:53, 11 фев 20 25 3001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма ранно сексуално образование в българските училища. Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

"Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса. Миналата година издадоха заповед на началниците на регионални управления да се въздържат и да подхождат с доза предпазливост към подобни теми", поясни Вълчев и подчерта, че не е давал такова разрешение на началника на РУО в Перник и го възприема като своеволие от тяхна страна.

Партии настръхнаха срещу сексуалното образование

"Ще ѝ потърся дисциплинарна отговорност и ще настоявам за наказание", каза той и увери, че вече е стартирал такава процедура.

Министърът разграничи превенцията срещу насилието и случилото се в Перник и уточни, че и към двете теми трябва да се подхожда внимателно и отговорно.

Вълчев коментира още, че задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните ще стартира като мярка от 15-ти септември.

"Там, където няма готовност и достатъчно места, ще предложим двугодишен отлагателен период. До две години може да изградим във всички градове необходимият брой детски градини, за да обезпечим местата за четиригодишните", обяви той и добави, че проблем с недостига на места има само в София и някои малки населени места.

"Само в София до 3 г. ще остане такъв недостиг. Готови сме за такъв компромис. Дори да се преодолее този недостиг в София, трябва да продължи строителството на нови детски градини, за да няма предучилищни групи в училища, за да намалим средното запълване на деца над 25 в група", заяви министърът.

Вълчев коментира, че тази мярка оказва много добър ефект върху развитието на децата.

Междувременно депутати от различни политически сили в Народното събрание вече поискаха изслушване на министър Вълчев по казуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама