Българка приземи безопасно самолет в пика на стихията в Лондон

09:19, 11 фев 20 / Любопитно 25 3788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Супербурята Киара удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети. Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище Хийтроу в Лондон, въпреки жестоката буря, беше управляван от българка и екипажа й, съобщи Нова телевизия. 

Отмениха полети във Великобритания и Германия заради бурята Киара

„Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност „авиационна техника” в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика”, разказва командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си. Освен това е майка на три деца.

„Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват”, допълва тя.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани. „В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме”, каза още Райна Косева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама