Сонда полетя към Слънцето на мисия

21:50, 10 фев 20 / Любопитно 25 3013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сонда на Европейската космическа агенция и НАСА полетя към Слънцето на мисия, която ще продължи 10 години. По време на космическото пътешествие апаратът трябва да заснеме уникални кадри от полюсите на звездата, съобщи БНТ.

Най-добрата снимка на Слънцето правена някога

Космическото пътуване на "Солар орбитър" започна от Кейп Канаверал. Апаратът с размерите на миниван е зареден с десет прецизни уреда и с много очаквания. Той ще прелети около Слънцето така, че да осигури максимално близки снимки на полюсите му.

Паоло Фери, директор на отдела за мисии на ЕКА заяви: "Целта е "Солар орбитър" да ни позволи да разберем повече за Слънцето, за процесите на повърхността му и в дълбочина, които засягат и живота на Земята. Например завъртането на Слънцето, слънчевите петна и магнитното поле на слънцето. Наблюдаваме много от тези процеси и от Земята, но това не значи, че винаги разбираме какво ги поражда".

Новата сонда ще достави данни и за слънчевите ветрове, които влияят отрицателно на сателитите и електрониката на Земята. Надеждите са мисията да помогне на учените в усилията им да открият начини за предпазване на астронавтите от радиация в космоса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама