Снежният фестивал в Хокайдо тази година е без сняг

20:40, 10 фев 20 / Любопитно 25 2255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалът на снега в японския град Сапоро е главното годишно събитие там, но на сегашното му издание бялата пелена не се яви на празника, съобщи БТА.

Тазгодишната липса на сняг е безпрецедентна за столицата на остров Хокайдо в северната част на Япония, където са представени 200 масивни скулптури от лед. Зимата беше прекалено мека и организаторите трябваше да търсят другаде главната "суровина" за феста. С повече "материал" се оказа град Нисеко, който е разположен на 60 километра от Сапоро.

За изготвянето на скулптурите на снежния фестивал са нужни около 30 хиляди тона снежна пудра. Снегът не трябва да има никакви следи от замърсяване, в противен случай гигантските фигури могат да се разцепят. Слабите снеговалежи в Япония тази година принудиха и много ски-курорти да затворят пистите си. Около една четвърт от 400-те японски ски-станции е трябвало да затворят врати.

Организаторите на снежиня фест в Сапоро били затруднени не само от липсата на сняг. Този, който е бил доставен, е бил мокър заради високите температури. Готовите статуи започвали да се топят и се налагали спешни ремонти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама