Цветанов: Темата за импийчмънт е повече политически блъф, отколкото реалност

14:59, 10 фев 20 / Политика 25 1205 Topnovini
1

„Винаги дипломацията и разговорите могат да решат дадени проблеми, а не военните действия или противопоставяне, от което може да има тежки последици за администрацията както на президента, така и на българското правителство. Институциите са призвани да бранят държавността“, заяви Цветан Цветанов - член на ГЕРБ и ръководител на Евроатлантическия център за сигурност, пред БНР.

„Това което се случва в момента, ние го считаме като възможност страната ни да отслабне като позиция по дадени значими теми. Давам за пример „Три морета“, защото президентът е този, който представлява страната ни, но без подкрепата на правителството няма как да се получи. Затова ние, в Евроатлантическия център за сигурност, инициираме кръгла маса на 26-и февруари, в която ще участват представители и от президентската институция, и от изпълнителната власт. Ще има и представители от Естония. Убеден съм че ще има представители от българския парламент. Трябва да говорим по теми, които могат да обединяват институциите и от които можем да получавам един допълнителен добавен статус“, съобщи Цветанов.

Борисов предложил примирие с президента

Що се касае до импийчмънт, смятам, че това е повече политически блъф, отколкото като реалност, защото на страната не е необходимо да има подобни действия, особено когато остава близо година до редовни парламентарни избори. За мен е по-важно страната да бъде подготвена за новите предизвикателства, които има както на регионално ниво, така и в глобален аспект“, каза още той.

Според Цветанов закупуването на Ф-16 блок 70 е „изключително успешна и важна за страната ни стратегическа сделка“.

За действията на главния прокурор Иван Гешев Цветанов коментира: "Смятам, че мерилото за ефективността и борбата срещу престъпността е осъдителните присъди, които са на трета, последна, инстанция, които влизат в сила и дават възможност и съдебната, и изпълнителната власт да знаят, че са свършили своя ангажимент към обществото“.

Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

По време на визитата си в САЩ Цветанов не е бил запознат със списъка на Държавния департамент с корумпирани български държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в страната.

"Когато имат подобно решение на Съединените щати, то е за гарантиране сигурността както на САЩ, така и много ясен знак към съответните държави, с които те партнират. Убеден съм, че за това, което е предприето от американска страна, има достатъчно доказателства, за да бъде предприето това решение“.

У нас вече има позиция на Съдебната квота на ВСС и се прави запитване към САЩ, изтъкна той. "За всички е ясно, че САЩ са лидер в световния мир, спазването на демократичните устои и правовия ред. Разбира се, че всичко това опира и до геополитика".

Следващото предизвикателство пред демократичната общност е въвеждането на 5G системата, допълни Цветанов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани