Дял от "Гръцките Малдиви" се продава на търг

19:40, 10 фев 20 / Любопитно 25 2136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дял от група от десет островчета, разположени в Южния Евбейски залив, ще бъде продаден на търг с начална цена от 25,74 милиона евро, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

По-конкретно става въпрос за дела, който притежава гръцкият корабовладелец Марис Ембирикос в островната група Петалии, известна и като "гръцките Малдиви". Ще бъдат продадени 50% от компанията Петалии АД, която държи дела на семейство Ембирикос в островите. Търгът се организира за погасяване на задължение към банка.

Продажбата предизвиква засилен интерес, понеже става въпрос за място с впечатляваща красота, а и богата история, защото островите са посещавани в миналото от мнозина известни представители на изкуствата.

В момента всичките десет острова са без постоянно население.

По време на османската власт островите са принадлежали на Омер паша от Каристос и там е бил настанен харемът му. След освобождението на Гърция те са подарени от гръцката държава на руския император Николай I в знак на благодарност за ролята му за отхвърлянето на османската власт. През 1867 г. император Александър II подарява островите си на племенницата си Олга Константиновна по повод сватбата й с гръцкия крал Георгиос. По-късно гръцкото кралско семейство ги продава на корабопритежателя Ембирикос.

Семейство Ембирикос продава част от терените на богати и известни хора, но и досега част от собствеността принадлежи на сина на Андреас Ембирикос Марис, на племенницата му и на корабопритежателя Спирос Карнесис. На най-големия остров, Мегалонисос, са разположени вилите на семейство Ембирикос и на Карнесис, както и яхтени пристанища.

До плажовете на островите достъпът в момента е възможен с плавателни съдове откъм морето.

Забележителната красота на островите, както и уединението им, са били оценени още през 60-те и 70-те години на 20-и век от богатите и известните на епохата. Мария Калас е имала вила на островите, където е прекарвала летните си почивки с един от великите италиански режисьори - Пиер Паоло Пазолини. Ваканции на островите са прекарвали още Рудолф Нурееф, Уинстън Чърчил и Грета Гарбо.

През 80-те години дъщерята на Пикасо Палома купува голям терен на Мегалонисос и си построява вила. Заедно със съпруга си Клод те реставрират конюшните на кралица Олга и изграждат жилище с дълги и тесни цветни стаи, украсени с прочути картини на Пикасо.

Преди няколко години двамата продават имота си на дъщерята на кипърския бизнесмен Йоргос Давид.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама