Политическо сътресение в Германия: Лидерът на ХДС планира оттегляне, няма да се бори за канцлер

15:45, 10 фев 20 / Свят 25 2329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на германската ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на изборите през 2021 г. Тя също така обяви, че планира да се оттегли от позицията на партиен лидер през това лято и добави, че е логично следващият партиен лидер да се кандидатира за канцлер.

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“, предаде БТА.

Според съобщения в медиите се очакват избори за ново ръководство, които ще бъдат обявени през лятото.

Оставката й предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза.

Германският министър на отбраната: Няма разрив между мен и Ангела Меркел

Крамп-Каренбауер, която в момента е министър на отбраната на Германия, беше избрана за лидер на Християн-демократическия съюз на 7 декември 2018. Тя беше препоръчана за поста от канцлерката Ангела Меркел, която обяви, че ще се оттегли от политиката след изтичането на сегашния мандат.

Решението на Анегрет Крамп-Каренбауер идва само няколко дни, след като в областта Тюрингия ХДС си сътрудничи с Алтернатива за Германия , за да бъде избран Томас Кемерих за регионален премиер. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че изборите са "непростими" и поиска те да бъдат повторени. Вследствие на скандала Кемерих обяви, че ще подаде оставка и ще се проведат нови избори.

Проучване в края на 2019 година показа, че германците предпочитат да видят на канцлерския пост Фридрих Мерц (13%), който загуби с малко състезанието за лидерския пост в ХДС, а Крамп-Каренбауер е едва трета в предпочитанията с 5,2%, изоставайки от лидера на ХСС Маркус Зьодер, който е с 8%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама