Горанов за Наредбата за касови апарати: Не целим силово налагане на определени модели

16:13, 10 фев 20 / Политика 25 2876 Topnovini
1
2
3
4

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов коментира новата Наредба за касовите апарати по време на извънредна среща в Министерския съвет с браншовете, засегнати от промените в наредбата на НАП, предаде БГНЕС. На срещата присъства и ръководството на Националната агенция за приходите.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, уточни Горанов.

Финансовият министър заяви готовност, ако трябва да води разговори с отделните браншове всяка седмица по спорните теми, стига да стигнат до успешен финал.

Отменя се националният протест на хотелиери и ресторантьори

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. Наредба Н-18 касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и интернет. Така нивото на сивата икономика в България е двойно по-висока спрямо западноевропейските държави, изтъкна Горанов.

От НАП съобщиха, че десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. До момента приходната агенция е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130. Според изпълнителния директор Галя Димитров промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика и поправките са в интерес на всички, които спазват закона.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че освен спорните моменти по Наредба Н-18, трябва да се направи и спешна среща относно начина на запечатване на търговските обекти. Според него в момента има много злоупотреби при запечатване на заведения в цялата страна.

Вени Петрова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предложи срещите по промените в наредбата да се правят не само в столицата, но и във вътрешността на страната.

Това е поредната среща в голям формат по спорните текстове. Последната се проведе в края на януари в Министерството на финансите. Тогава страните се договориха за 6-месечен гратисен период. След продължили над 2 часа разговори хотелиерският и ресторантьорският бизнес обявиха, че са доволни и отлагат планираните протести. Въпреки обещанието, още на другия ден някои от тях излязоха пред парламента.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.