Експертиза ще доказва как и кога са изтекли данните от НАП

11:35, 10 фев 20 / Общество 25 2391 Шрифт:
Topnovini

Софийският районен съд (СРС) даде ход на делото по жалбата на Националната агенция за приходите (НАП) срещу наказателно постановление на Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) заради теча на данни на милиони българи, предаде репортер на БГНЕС.

Изтичането на данни от НАП засегна около 6 млн. души, около 4 млн. живи хора, другите – починали. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лева, беше обжалвано пред съда. НАП обжалва това постановление в 31 пункта, в това число и относно обективност на наказващия орган.

ГДБОП: Външно лице е поръчителят на хакерската атака в НАП

Днес започна и делото, съдът назначи компютърна експертиза (съдебно-техническа), а делото бе отложено за събиране на нови доказателства за 11 май.

Експертизата трябва да докаже кога е извършен пробивът, тъй като спорните обстоятелства по делото и към настоящия момент са именно кога е извършен пробивът, от къде е извършен, спрямо коя система е извършен и как е извършен. Тези въпроси към настоящия момент нямат своя отговор”, каза Десислава Лукова, която е главен юристконсул НАП. Според нея издадено наказателно постановление съдържа съществени процесуални пороци, липсват задължителни реквизити, изискуеми по закон.

Основните ни съображения за обжалване на санкцията са, че спрямо нас е извършено престъпно деяние, което към настоящия момент продължават процесуално-следствени действия, извършват се проверки от ГДБОП, от ДАНС, продължават действията и на Специализирана прокуратура. Беше извършена проверка от глобалния форум, имахме проверка от анкетна комисия към Народно събрание, към настоящия момент заключението, условно казано, е, че служители на НАП, както и самата агенция като администратор на лични данни нямат вина. Спрямо нас е извършено престъпление”, посочи Лукова.

Тя подчерта, че глобата не е платена и не подлежи на заплащане

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама