ГДБОП: Външно лице е поръчителят на хакерската атака в НАП

08:38, 02 авг 19 25 1555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията с изнасяне на данни от Прокуратурата не е безпрецедентна, защото трябва да се покажат данни, които ще станат ясни в съда, заяви в сутрешния блок на бТВ главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

„Много бързо се забравя истината. Това, което беше изнесено от Прокуратурата е резултат от работата на ГДБОП“, каза Спиридонов и добави, че е редно хората да видят кои ходят по телевизионни студия. На въпрос как тези хора от вълшебници са се превърнали в кибертерористи, шефът на ГДБОП отговори, че всичко е въпрос на квалификации.

Спиридонов съобщи, че това, което е показано вчера от Прокуратурата е една много малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Камери показват как той превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии, разкри главният комисар. „Вижте как може да станеш жертва на собствената си система за сигурност“, добави той. До успешният завършек на разкриването на атаката се стигна след работата на ГДБОП и ДАНС, обясни шефът на ГДБОП и поясни отново, че точно на компютъра на Бойков са открити данни, че от него е извършено хакването на НАП. „Има неща, които изобщо не са извадени още и които дават основание за връзката между атаката и „ТАД груп“, съобщи Ивайло Спиридонов.

Той разкри, че Кристиян Бойков е бил обучаван от човек от ГДБОП в училище, но според него явно не е присъствал в тези часове.

Спиридонов отрече ГДБОП да са искали услуги от „ТАД груп“. „От дълги години работим въпреки това с неправителствения сектор и с частни фирми. Дори онзи ден дойде фирма при нас и ни информира за система, която може да се пробие“, каза Ивайло Спиридонов и добави: „Така се работи“.

На въпрос как е пробит компютъра на Бойков, шефът на ГДБОП все пак отговори: „С хитрост и лукавост“ и поясни, че паролите са станали ясни от камерите.

„Мотивът на „ТАД груп“ ще стане ясен в съда“, добави той и призова: „Имайте търпение“. „Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това“, каза шефът на ГДБОП.

Спиридонов съобщи, че хакерската атака на НАП е поръчана отвън, но поясни, че името на поръчителя ще стане ясно на по-късен етап.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама