Модернизират основния боен танк на армията Т-72

07:56, 09 фев 20 / Политика 25 2682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Министерството на отбраната ще модернизира основния боен танк на армията Т-72, съобщи bTV. Проектът трябва да започне тази година. Той е на стойност 50 милиона лева и предвижда модернизиране на всичките декларирани танкове. По официални данни тежките машини са 90.

Миналата година за първи път от десетилетие военното министерство започна ремонт на основния боен танк. 10 машини преминаха капитално-възстановителен ремонт за близо 1 милион на машина. В момента се ремонтират още 3.

За да се повиши боеспособността на българските танкове обаче е необходима нова система за управление на боя, на прицелните устройства, нови комуникации и система за ранно предупреждение при лазерно облъчване от противника.

Танковете ще трябва да ползват и нови снаряди с увеличена далекобойност и бронепровиамест.

Опит в модернизацията имат Русия, Украйна и Беларус, но министерството ще разчита на партньорски структури, което не предполага компании от тези държави.

В Израел са модернизирали хиляди танкове. Израелската индустрия интегрира съвременни способности в модернизацията на танковете с опита, който е натрупан при израелския танк Меркава.

Каракачанов призова армията да не се използва за политически цели

Модернизацията практически означава дигитализиране на целия танк.

"Това означава, че няма да имате нужда от комуникиране. Мишената се предава директно през радиото, автоматично на екрана на командира и мерача. По наше изчисление купуването на 1 нов танк струва колкото модернизацията на 4 или 5 стари", обясни Моми Иферган.

От българското Министерство на отбраната са категорични, че в модернизацията на Т-72 трябва да участват заводите „ТЕРЕМ“, чийто принципал е военното ведомство.

„Всички способности на военно ремонтните заводи да бъдат използвани в максимална степен“, каза Анатолий Величков.

Планът предвижда модернизиране на всички машини от двата танкови батальона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама