Каракачанов призова армията да не се използва за политически цели

14:17, 05 фев 20 25 2261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да не бъде използвана за политически цели. Коментарът на Каракачанов е по повод публикуваните от прокуратурата миналата седмица записи на сегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев.

Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента

„Не съм си позволил за тези две години и девет месеца и няма да си го позволя докато съм министър на отбраната да въвличам политиката в дейността на армията. Моят призив и изискване към всички вас е да не позволявате политиката да бърка проблемите на армията и армията да бъде използвана за политически цели“, каза той, цитиран от БНР.

Каракачанов участва в откриването на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

"Една от основните задачи през първата половина на тази година е да завършим прегледа на отбраната", заяви той при откриването на годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев в София, на която традиционно се обсъжда развитието на отбранителните способности на въоръжените ни сили. Каракачанов  посочи, че по-голямата част от работата е свършена, но предстои приоритизиране на предстоящите цели. „Очаквам да видя качествени, реалистични и прагматични предложения“, каза той, цитиран от БГНЕС.

На следващ етап предстои подготовката за вземане на решения по важни стратегически документи за развитието на въоръжените сили. „Не се съмнявам, че поставените цели в правителствената програма до края на мандата ще бъдат изпълнени“, отбеляза вицепремиерът.

„Приоритетно работим и за повишаване на мотивацията и кариерното развитие на служителите в отбраната. За да бъдем конкурентни на пазара на труда за трета поредна година увеличаваме доходите“, добави още той.

Другото важно направление през тази година е модернизацията в армията, отбеляза още в речта си министърът.

Националната ни сигурност и отбрана са гарантирани само в НАТО

Преди голямата конференция ВВС, ВМС и сухопътните сили отчетоха, че за 2019 година са били изпълнени основните задачи. ВВС  посочиха, че за 2020 г. приоритети ще са поддържане и повишаване на нивото на летателна подготовка, както и изправността на техниката, съобщи БНР.

ВМС отчетоха участието си в международни мисии. Очаква се тази година да стане ясно кой ще строи новите кораби за военния ни флот. През 2020 г. сухопътните войски планират да продължат участията в учения и ротационни подготовки в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Европа.

Сухопътните войски също очакват развитие по проекта за нови машини. На годишната конференция на началника на отбраната ще присъстват висши военни, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, депутати.

Каракачанов и началникът на отбраната приеха нов хеликоптер в база „Чайка“

Във втория ден началникът на отбраната ген. Боцев ще представи анализ на подготовката на Въоръжените сили. Поканен е да присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама