Обявиха кога въвеждат ВАР в България

15:15, 08 фев 20 / Спорт 25 2046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Системата за видео-помощ на арбитрите (ВАР) може да започне работа през пролетта на 2021 година с 15-20 мача от плейофите. Това заяви бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров, който в момента е мениджър по проекта за нашата страна, предаде Gong.bg.

Самият Петров днес направи първа презентация на семинара на водещите рефери в Сливен за това как ще работи системата и какво е необходимо за правилното й стартиране. До него обаче трябва да се мине обучителен курс за съдиите, също така БФС трябва да закупи цялата система и клубовете трябва да се подготвят.

БФС получи безсрочен лиценз от спортното министерство

На БФС ще бъдат представени три оферти за въвеждане на системата от три различни фирми. Едната е на Hawk-Eye, другата е на германска фирма, занимаваща се с оборудване на вановете за ВАР. Третата е от американска компания, също с участие в обучителния процес на арбитрите.

Членовете на изпълкома на БФС ще се запознаят с офертите на 18 февруари, след което ще преценят коя оферта е най-добра.

Нашият футболен съюз и по-специално съдийските шефове ще посрещнат гости от ФИФА през следващата седмица, които трябва да дадат предписания по въвеждането на ВАР и всички предхождащи стъпки.

Стилян Петров няма да става президент на БФС

"Компромиси при обучението няма да се правят. В момента имаме един съдия, който е на високо ниво в Европа - Георги Кабаков. Но когато ръководи там, ВАР са например италианци. Защото все още нямаме подготвени българи. Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница. След това ще бъдат обучени и реферите, които са в ранглистата на нашата първа лига. Накрая може би ще бъдат обучени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като евентуален резерв", обясни Петър Петров.

Много хора си задават въпроса откъде ще дойде финансирането, тъй като това е скъпа система. Петър Петров отговори така: "Ще търсим различни източници. На първо място ми идва като идея програмата "FIFA Forward Development", по която са кандидатствали и одобрени хърватите. Миналата седмица се проведе и първата среща с ВАР в хърватското първенство. Ние също ще кандидатстваме по нея. Разчитаме на помощта и на Министерството на спорта, защото за обучението на съдиите ще имаме нужда от още средства".

България върви доста назад в сравнение с другите балкански страни, отчита Петър Петров. Турция, Гърция отдавна използват въпросната система. От скоро това правят Сърбия и Хърватия.

"Близо 90 страни в света въведоха ВАР. Надявам се поне да влезем в топ 100. За момента на Балканите зад нас са Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора. Вярвам, че няма да стигаме тяхното ниво, защото ще бъде много лошо.

Накрая той допълни, че баражът с Унгария през март по пътя на нашите национали към Евро 2020 ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски" и няма никакъв проблем в това отношение. Стадионът, както и този в Разград, са лицензирани за използване на ВАР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама