Симеонов категоричен, че не е инструмент срещу Божков

11:45, 22 яну 20 / Политика 25 2411 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е категоричен, че няма да се откаже от промените в Закона за хазарта. Според него той е полезен за държавата с това, че ще прекрати ограбването в областта на хазарта и ще насочи сериозни финансови ресурси към спорта в България и към здравето на хората, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от бизнесмена Васил Божков.

Васил Божков: Опитах да говоря с Борисов, не ми вдига

Симеонов заяви, че не вярва на думите на Васил Божков относно спонсорството на ПФК „Левски“. „Има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи. Защото се говори, че „Национална лотария“ за 2019 г. е внесла 70 млн. лв. такси. А справката на Комисията по хазарта е, че са внесли 19,7 млн. лв. Вижте какви са разминаванията. Така че за мен трябва да се постави под съмнение всяко изявление по въпроса със спонсорирането на „Левски“ - дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи обаче държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят с резултати, това си е техен проблем“, каза още той.

Симеонов отрече да е използван като инструмент за удряне по бизнеса на Васил Божков. „Аз не мога бъда ничий инструмент – виждате моята политическа биография в последните три години. Мога ли да бъда инструмент на някого? На Бойко Борисов? Или на някой друг? Както ме познавате, смятате ли, че такъв упрек може да ми бдъе отправен“, попита той.

Привържениците на „Левски": Има намеса на държавата в управлението на клуба

Патриотът отказа да гадае в бъдещето и да коментира варианта премиерът Бойко Борисов да оттегли подкрепата си от предложените промени в хазарта след среща с феновете на „Левски“. Той е категоричен, че прави това, което трябва да направи, и отговаря пред собствената си съвест и призова и ГЕРБ и БСП да направят така.

Симеонов заяви, че по време на правителството на Пламен Орешарски са били създадени закони, които да са в полза на конкретно лице и които рано или късно трябва да бъдат променени. Той припомни, че още през 2018 г. е внесъл предложения за промени в Закона за хазарта. „Така че това сега е продължение на това, което съм започнал да правя в борбата с тази съвеременна проказа – хазарта. И тя е в синхрон и с нашата програма, и мисля, че и с морала на всеки човек, който е отговорен“, обясни той.

Кирил Домусчиев: Васил Божков никога не ме е заплашвал

Лидерът на НФСБ има забележки и за работата на Комисията по хазарта. Той подчерта, че общественото мнение е, че тя е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш. На въпрос дали това е Божков, Симеонов отговори лаконично: „Той е един основният играч“.

Симеонов се обяви в подкрепа на идеята на финансовия министър Владислав Горанов за изпълнителна агенция, която да регулира хазарта. „Тя е достатъчна, защото тогава цялата отговорност ще падне върху държавата и няма да има размиване на отговорността. Защото в случая един път имаме калпаво създадено и лобистко законодателство. Втори път имаме една Комисия по хазарта, чиято работа е под много сериозни съмнения – поне като виждаме какви констатации има за невнесени данъци и одобряване на данъци и отчети на фирми, които са нечетливи. Защото отчета на „Национална лотария“ е нечетлив – и така е публикуван. И това е прието и от комисията по хазарта, и от органите на НАП“, посочи той.

Божков: Група некомпетентни политици показват незачитане на Конституцията

Патриотът не смята, че предложените от него текстове противоречат на Конституцията. „Защото в нея се казва, че държавата носи отговорността за здравето на гражданите и за спорта. Нека да не забравяме, че основната причина да се внесат тези законорпоекти в средата на 2018 г. и сега –  е масовото съсипване на здравето, на имуществото на голяма част от българското общество, което след угоднически променените закони през 2013 г. залита към хазарта, търсейки решение на своите проблеми – бързо и лесно решение. Но това тотално подменя ценностната система на българина – променя народопсихологията, тъй като се внушава и на младите хора, и на децата, и на пенсионерите, които са в по-тежко положение, че те могат да решат всички свои проблеми, търкайки талончета. А това не е така. Къде останаха онези основни ценности като трудолюбие, като упоритост, последователност... Няма ги никъде вече. Внушава се от сутрин до вечер и то основно през телевизиите, че е достатъчно да си купиш печелившото талонче и всички твои проблеми ще бъдат решени. И ти ще отидеш на екзотичните острови, ще си платиш задълженията. Не е нужно да работиш, не е нужно да се образоваш, не е нужно да имаш амбиции в каквато и да била посока, освен с всеки свободен лев да купуваш, да играеш и да залагаш. А това мисля, че е изключително рушащо психологията на един народ. Това са причините да бъдат внесени тези два законопроекта“, заяви Симеонов.

От БСП няма да подкрепят промените. "Решението на ПГ е да не взимаме страна в борбата между силно заинтересовани страни, с много големи финансови възможности, поради което ние ще гласуваме "въздържал се" или няма да гласуваме. Но тъй като ме питате, ще си позволя да изкажа личното си мнение. Aз лично подкрепям политиките на много страни, в това число много развити страни, където хазартът е забранен", коментира Румен Гечев от "БСП за България". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама