Борисов: България е партньор при преговорите на бюджета на ЕС

18:15, 06 фев 20 / Политика 25 2548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България е конструктивен партньор при преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС и споделяме Вашето разбиране, че със здрав разум и решителност можем да постигнем споразумение, което да бъде в интерес на всички европейски граждани".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха промените в климата

Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на консултациите, които председателят на Европейския съвет провежда с европейските лидери преди предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари.

Основна тема на срещата на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 - 2027 година. "Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред", отбеляза Борисов. Той подчерта, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика вече имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

По отношение на усилията за постигане на климатична неутралност, премиерът отбеляза, че не би следвало пакетът за справедлив преход да се обвързва по никакъв начин с кохезионния пакет, тъй като целите на двата инструмента съществено се различават. Според министър-председателя е важно да не се допуска разделение между нови и стари приоритети за ЕС. "Еднакво ценим традиционните политики, науката и иновациите, сигурността, борбата с климатичните промени," заяви Борисов.

По време на разговора с председателя на Европейския съвет, премиерът Борисов приветства активната подкрепа и ангажираност на европейските институции с региона на Западните Балкани. Той подчерта, че разширяването е двустранен процес, така че и двете страни в него трябва да изпълнят своите обещания. "Това е в интерес на мира, стабилността и просперитета на Европа", каза Борисов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама