Проф. Коста Костов напуска СБЖ: Не искам да съм пуяк сред мисирки

17:33, 06 фев 20 25 2014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният пулмолог и главен редактор на списание INSPIRO проф. д-р Коста Костов съобщи в социалната мрежа, че напуска СБЖ. Повод за това станали поредица от разочарования от остарелите разбирания за работа в съсловната организация. Чашата преляла, след като СБЖ не взел отношение, когато премиерът Бойко Борисов нарече репортерите "мисирки".

„Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“, пише в oбръщение до Съюза на българските журналисти известният пулмолог, съобщи OFFNews. 

АЕЖ за „мисирките“: Реакцията на Борисов е махленска и обидна

"Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол.

Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете й да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта", заявява Костов. 

По повод последните предизвикали широк отзвук събития в обществената и медийна среда председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви следното пред сайта на СБЖ: Възмутителни, скандални и обидни не само за журналистите, но и за цялото ни демократично общество са унизителните определения, които си позволи да употреби премиерът Бойко Борисов в изявления пред медиите при техни въпроси по важен обществено-политически проблем.

СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал подобно цинично поведение, което, уви, се проявява не за първи път. То се е превърнало в модел за подражание по всички нива на управленската стълбица. Това е брутална, трайна тенденция вече от години.

Само ден по-късно станахме свидетели на изблици в същия дух от други официални лица. Главният прокурор Иван Гешев демонстративно иронизира журналисти, които при негово посещение в Европейския парламент в Брюкселм му задават въпроси относно поредца от гръмки разследвания, подети от него. А евродепутатът Александър Йорданов се намесва, за да нарече същите колеги „дребни провокатори” заради въпросите им.

Акцент на деня: Импийчмънти, келеши и мисирки

Тази поредна серия от демонстративни изяви е откровена канонада не само срещу свободата на словото и правата на журналистите, но и срещу самите устои на демокрацията, за което СБЖ нееднократно е алармирал и което винаги възмутено е осъждал. Не можем повече да позволяваме това унижение! Журналистическото и гражданското достойнство и борбеност са едно и също! Отпор колеги, солидарен отпор е изходът!", заявява Тодорова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама