Караница в парламента заради Румен Радев

10:40, 05 фев 20 / Политика 25 3460 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера президентът Румен Радев сне доверието си от правителството. Логично темата днес бе на дневен ред сред депутатите в парламента, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

ГЕРБ и ДПС се обединиха около тезата, че няма член в Конституцията, който да дава право на държавния глава да сваля доверието си от българския парламент. БСП логично защити издигнатия от нея президент. А от Воля“ пък са обидени на Радев, че ги е игнорирал за промените в Изборния кодекс.

ГЕРБ: Борисов превъзхожда Радев по това, че е обичлив човек

Според депутата от управляващите Георги Марков премиерът Бойко Борисов превъзхожда президента Румен Радев по едно много важно нещо – че е обичлив човек, обича хората. „Той отиде и каза, че обича Меркел и антипода ѝ Орбан, а в Америка каза нещо нечувано – обича републиканците и душманите на републиканците - демократите. А тук отиде в дома на един кмет от ДПС и каза „обичам всички кметове“ и го показа, обичайки кмета на Перник (бел. ред. който е от БСП) и решавайки въпроса с водата“, посочи Марков.

Той коментира цветущо и изказването на Радев, че българските институции са парализирани:

Кой е парализиран? Парализиран ли е Конституционният съд, че на часа образува дело по сигнал на главния прокурор за импийчмънта на държавния глава? Или българското правителство, което доведе в България 34 министър-председатели от цяла Европа? Кой друг освен българския премиер успя да накара Вучич и Тачи да си стиснат ръцете? Може ли да е парализиран Бургас, та да е с такава хубава елха, на която да се възхити г-жа Радева? Нима е парализиран главният прокурор – та той така се е развихрил, гледам го в Брюксел и Варна е подгонил бандитите, а не седи във фризера и не е замръзнал. Тоест, демокрацията в България си е в ред. Проблем е изявлението на държавния глава и това, че за пореден път говори, че бедността ставала все по-голяма“.

Марков подчерта, че Румен Радев вече не е президент на избирателите на ГЕРБ. Toй съобщи, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

БСП: Президентът дразни с това, че казва истината

Според народния представител от левицата Крум Зарков президентът дразни управляващите не с това, че е критичен, а с това, че казва истинатаСпоред него ключовата фраза от изказването на Румен Радев е била: „на всичко това трябва да се сложи край“. Той разтълкува думите му, като обясни, че трябва да се сложи край на розовите думи, на източването на публичните средства и на бездействието, което вкарва страната ни в безвремие.

Правителството подобно на онези мъдреци, които седят край реката и чакат да минат труповете на враговете им, седи и чака, но реката се напълни с мъртъвци, напълни се с мъртва риба“, коментира той. Зарков отново разкритикува управляващите за кризите с водата и боклука.

ДПС: Упражнението „стани да седна“ не си струва усилията

Депутатът Йордан Цонев заяви, че с изявлението си Румен Радев е задълбочил кризата в страната. Според ДПС целта на президента са предсрочни избори, но формулата „седни да седна“ не си струва усилията на нацията, защото няма да доведе до промени.

От партията призоваха основните политически сили да седнат и да очертаят секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани. „Формулата на ДПС е диалог – между институциите, между политическите партии. И очертаване на основните параметри на реформите“, посочи Цонев.

Воля“ обидени на Радев

Според Веселин Марешки президентът е излъгал, че се интересува от това, да бъдат провеждани законосъобразни избори. „Ние обявихме, че неговите сбирки са празно говорене и от тях нищо не следва. Затова от „Воля“ го поканихме за среща, като поставихме три точки – видеонаблюдение, забрана за гласуване на неграмотни избиратели и спиране на купуването на гласове. Но той ни каза, че не се интересува от това нещо и на практика игнорира единствените хора, които му дават решения“, обясни той.

Според Марешки проблемът на България е, че има сравнително силна Българска социалистическа партия, която заглушава гласа на хората, които могат да дават решения. „Докато има БСП, винаги ще управлява ГЕРБ. Основният проблем на президента е, че е президент на БСП, а не на всички българи. Той е президент на тази част от системата, която създава кризи, а не е част от решенията“, посочи лидерът на „Воля“.

ВМРО видя „криза на елита“

Според Искрен Веселинов от ВМРО има една основна криза, от която българското общество страда – кризата на елита. Според него онези, които управляват в момента, не са на висота и не могат да поставят интересите на нацията над своите собствени.

Много лесно е да се изкушиш, че политиката е шахматна дъска, на която се местят фигури и трябва да матираш противника. Но в политиката не е така. Не е добре, когато човекът, който трябва да е обединител на нацията, влиза в някаква война“, посочи Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама