Президентът сне доверието си от правителството

12:03, 04 фев 20 / Политика 25 13272 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в обществото. Това обяви президентът Румен Радев в обръщение към народа, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, заяви държавният глава. Той обърна внимание на кризата с водата в Пернишко, за която кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. 

България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, категоричен бе Радев.

Гешев прекрати контактите си с президентството

По думите му реформите на Валутния борд се прокарват „тихомълком“, а законодателството се превръща в „заложник на лобистки интереси“. "Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", коментира Радев и допълни, че институциите "погазват закона показно", превръщайки се в инструмент на властта. 

Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи“, подчерта президентът. Правителството и управлението водят до разпад на държавността и ни лишават от бъдеще като нация. Трябва да се сложи край“, посочи Румен Радев.

Президентът се обърна към българите и заяви, че деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. "В борбата за отстояването на нашите права съм редом с вас", обяви Радев. "Да се обединим за справедливостта и държавността- за доброто на България", каза в заключение държавният глава. 

Припомняме, че Радев не е първият държавен глава в съвременната българска история, който снема доверието си от действащия кабинет. На 30 август 1992 г. президентът Желю Желев даде пресконференция, известна като „Боянски ливади“, на която отправи критики към първия кабинет на СДС, оглавяван от Филип Димитров. Тогава той обвинява правителството, че е обявило война на медиите, синдикатите, Българската църква, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Няколко месеца по-късно – на 28 октомври – Филип Димитров иска вот на доверие към правителството. ДПС отказва да го подкрепи и първото кабинетът на СДС пада от власт.

На 14 юни 2013 г. президентът Росен Плевнелиев сваля доверието си от кабинета на Пламен Орешарски и настоя парламентът да преразгледа решението за назначаване на Делян Пеевски начело на ДАНС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама