Даниел Смилов пред ТОПНОВИНИ: Радев подозира координация между управляващи и прокуратура

16:31, 04 фев 20 25 3294 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Радев смята, че има координация между управляващи и прокуратура. Това каза за ТОПНОВИНИ политологът доц. Даниел Смилов относно снемането на доверието от Румен Радев към правителството. „За мен това е реакция на действията на прокуратурата от миналата седмица с въпроса към Конституционния съд и подготовката за процедура по импийчмънт. Явно президентът Радев смята, че става дума за координирана атака от страна на прокуратурата и неговите политически опоненти“, заяви Смилов. Според него прокуратурата е започнала да използва всички средства, за да дискредитира президентската институция. „За това Радев се е решил към този краен жест от своя страна, за да подчертае политическото действие на прокуратурата, както координацията между управляващи и прокурорски действия“, заяви политологът.

Проф. Антоний Тодоров пред ТОПНОВИНИ: Войната между институциите може да доведе до избори

Даниел Смилов уточни, че декларацията за сваляне на доверие спрямо правителство е една от последните стъпки, която президентът може да предприеме. „След нея няма много възможности за действия и за по-сериозно противопоставяне срещу правителството. Това е крайна точка. Радев би могъл да изчака, когато в страната има по-подходяща ситуация за обявяване на сваляне на доверие. Преди него президентите са правили такива действия, когато е имало доста по-сериозно социално напрежение“, допълни експертът.

По думите му това действие от страна на Радев няма да доведе до сериозни последици, тъй като по Конституция не се изисква президентът да дава доверие на правителството у нас. Очаква се много по-затруднена комуникация между премиер и президент. Според него обаче комуникационната война няма да засегне пряко стабилността на управлението. „Стабилността зависи от това дали правителството ще се справи с водната криза, ситуацията около хазарта, която показва, че държавата е водила дълго време грешни политики“, допълни Смилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама