Първите реакции след изявлението на Радев

12:58, 04 фев 20 / Политика 25 2720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев свали доверието си от кабинета "Борисов 3". Не закъсняха и коментарите по темата.

Караниколов: Явно досега президентът ни е подкрепял, благодаря му

Икономическият министър Емил Караниколов посочи, че явно досега президентът е подкрепял кабинета и му благодари за това„Ние имаме проблем в политическия елит по отношение на държавността - сами си нямаме доверие, пък искаме доверие от гражданите“, допълни Караниколов, цитиран от bTV.

Въпреки обвиненията на Радев, че правителството отказва да поеме вина за безводието в Перник, по думите на министъра на икономиката кабинетът е положил всякакви усилия, за да се пребори с водната криза в миньорския град. „Извинявам се на перничани. Искам в Перник да има вода и възможно по-бързо да финализираме нормалния живот“, посочи още Караниколов.

Плевнелиев: Обявява се война на правителството

Според президента Росен Плевнелиев (2012-2017) Радев е заложил всичко на една карта - че е моралният стожер, и накрая се е провалил с гръм и трясък. "Виждаме, че генералът-президент има нужда от война, защото няма кауза", каза той пред БНР.

"Внимателно слушах тезата на президента за валутния борд. Аз предсказах в свое интервю, че тази година в първата ѝ половина ще сме свидетели на най-важната политическа битка в България - за влизането ни в еврозоната. Ние се гордеем с валутния борд на България. Там има пълен национален консенсус, той не бива да се пипа, той ще прерасне в чакалнята на еврозоната със същите параметри, които са заложени отпреди 20 г. Най-голямата лъжа, която чухме, е, че се прави каквато и да е реформа във валутния борд", подчерта Плевнелиев.

"Президентът има това право. Приемам част от аргументите на Радев за приемливи, драмата е очевидна - нереформирана прокуратура, нереформираният здравен сектор, демографската криза, всичко това е факт, но това не е от вчера и от днес. Ролята на президента е да даде прогрес за развитие", коментира още Плевнелиев.

"Нека президентът да извика всички тези хора и държавни институции, за да работят заедно. Диалогът зависи от държавния глава. След като 3 г. плюеше НС, наруши конституционните си задължения, след като воюваше срещу правителството, оплю държавата ни пред целия свят, имахме успешно председателство, това ли е тежка геополитическа криза, за която говори", попита Плевнелиев и добави: "Ние имаме една ефективна външна политика, държавата се модернизира, земеделието върви напред. Днес има политическа воля да се вземе някакво решение".

"Снемане на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на 3 г. президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе", според Плевнелиев.

"Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя", посочи още Плевнелиев. 

Георги Киряков: Обръщението на президента е начало на предизборна кампания

Обръщението на президента е начало на предизборната му кампания за втори мандат“, коментира за БНР политологът Георги Киряков. Според него Радев не е казал нищо ново.

"Това е контраофанзива с тактическо заобикаляне на прокуратурата и фронтална атака срещу тези, които според хипотезата атакуваха президента, тоест срещу правителството. Вероятно президентът подозира, че цялата атака срещу него е организирана от Борисов и от правителството", заяви политологът и определи свалянето на доверието като „символно“.

Румен Гечев: Дните на правителството изтичат

Според Румен Гечев от БСП обръщението на президента е показателно, че дните на правителството на Борисов изтичат. “Да, ГЕРБ имат определен процент гласоподаватели, обаче те как “спечелиха“ изборите. Какво стана ясно от поканата на президента за обсъждане на системата на избори в България? Не е ли ясно за всеки българин, че в София има над 430 протоколи, които са преправяни два пъти. Не е ли ясно, че цели квартали от малцинствени групи гласуват за една партия 90%, което е чудо на чудесата в целия свят“, каза Румен Гечев пред БНР.

“Корупцията е достигнала нечувани размери. Не ние, не президентът, Европейската комисия се произнесе, че най-корумпираната държава в ЕС е нашата страна, такива са и международните оценки. Не виждате ли, че 500 млн. лева, според нашето правителство в момента, са изтекли от държавата, от държавния бюджет са отишли в частни ръце – те го твърдят, тяхната Държавна финансова инспекция“, каза още Гечев. “Това са милиарди левове, които текат към управляващите, които са създали чадър над крадците. Част от тези пари отиват на изборите. Милиони левове отиват, за да се промени вотът на българския народ“, коментира той.

Слушах с голямо внимание обръщението на президента и съм готов да се подпиша под всяка едно от неговите оценки“, каза още Румен Гечев. “Неговата реакция е навременна, тъй като кризите в страната във всички сектори на обществено-икономическия живот и най-вече заплахата, която е надвиснала над демократичните институции в страната, изискваше такава намеса на президента. Така че ще очакваме оттук нататък реакции на различните парламентарни групи на самото правителство, но мисля, че е съвсем ясно, че след това обръщение над парламента - дните на това правителство са преброени“, коментира той.

Според мен в случая има пълно съвпадане на общественото мнение и на позицията на президента“, каза още Гечев.

Веселин Марешки: Президентът няма право да критикува неща, за които и той е виновен

„Влизаме в нещо, което на нас не ни харесва и е несериозно - някаква детска градина. Сега от правителството ще обявят пък, че свалят доверието от президента. Това е несериозно“, коментира пред БНР лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Един президент трябва да бъде обединител на нацията и като вижда проблемите трябва да ги казва със сигурност, но след това и да подсказва решението – това е отговорната позиция и ние считаме, че така би трябвало да се постъпи“, каза още той. „Ние считаме, че президентът е част от същата тази система, избран с подкрепата на БСП, и няма право да отправя критики за неща, за които самият той е виновен“, допълни лидерът на ПП "Воля"

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама