Във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна с проф. Йона Александър от Института „Потомак“

09:47, 04 фев 20 / Политика 25 1960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на работното си посещение във Вашингтон, САЩ, председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се срещна с проф. Йона Александър – член на Борда на регентите на влиятелния Институт „Потомак“ (Potomac Institute for Policy Studies) и директор на Международния център за изследване на тероризма (International Center for Terrorism Studies), съобщиха от центъра.

Проф. Александър е водещ специалист в областта на контратероризма, един от първите изследователи на лидера на „Ал Кайда“ Осама Бин Ладен. Той е автор на множество публикации, свързани с „Хизбула“ и значението й за политическите процеси в Близкия Изток.

Цветанов представи приоритетите на Евро-атлантическия център за сигурност за тази година, както и предстоящото издаване на първия Годишен доклад на центъра. Проф. Александър прояви интерес към изданието, като изрази готовност да го разпространи в научната мрежа на института „Потомак“, обхващаща над 40 държави. От своя страна той представи две изследвания на Международния център за изследване на тероризма – „Предизвикателства пред сигурността на Балканите“ и „Ролята на дипломацията в световните отношения – минали уроци и бъдещи перспективи“.

Двете страни се договориха през следващите месеци да подпишат Споразумение за сътрудничество, което ще им даде възможност да обединят академичните усилия на своите организации в бъдещи съвместни изследвания. Като първа конкретна стъпка предстои участие на Цветанов този четвъртък в конференция в Джорджтаун по въпросите на сигурността в Близкия Изток и ролята на про-иранската Хизбула. Събитието се организира съвместно от Международния център за изследване на тероризма и Института по международно право във Вашингтон.

Цветанов е на работно посещение във Вашингтон с цел затвърждаване на контактите на ЕАЦС с водещи американски мозъчни тръстове, както и установяване на нови форми на сътрудничество и стартиране на съвместни проекти.

ЕАЦС: Комунистическата партия и нейният наследник не поискаха прошка от българското общество

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама