Взеха джипове от офиса на Васил Божков

16:05, 03 фев 20 25 5727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жандармерия изкара джипове БМВ от един от гаражите в офис сградата на „Нове холдинг“ на Васил Божков, съобщи БГНЕС.

От няколко часа жандармерията е обсадила сградата, разположена на улица „Московска“ №45, в която се намира и частният музей на бизнесмена. Направен беше обстоен преглед на гаражите. По-рано през деня сградата беше посетена от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

"Категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков", каза пред БНТ Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

"В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Трайков.

Трайков каза още, че са изнесени няколко картини и са в момента в Националната художествена галерия за експертизи. Нищо друго не е изнесено, подчерта той.

Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков. Това беше лаконичният коментар на председателя на фондация „Тракия” Кирил Христосков, който подмина медиите и се качи в такси“, съобщи БГНЕС.

По-рано днес беше съобщено, че вещи лица, прокурори и реставратори са влезли в офиса на "Нове холдинг".

Васил Божков: За мен е опасно да се върна в България

"Това е най-добрата колекция на антична торевтика в света. В нея има много ритони, много повече, отколкото във всички световни музеи. Много киликси, много фиали. Тя е една колекция, която дава представа за развитието на това изкуство не само по тракийските земи, но и по целия древен свят. И затова, смятам че изучаването ѝ и нейното място в световния научен оборот е изключително голямо", коментира пред БНТ проф. д-р Иван Маразов от фондация "Тракия".

Според него една от основните грижи на държавата е, да запази тази колекция - тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава, а да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика.

Проф. Маразов посочи, че предметите са в частна колекция, а не в музеи, защото последните нямат необходимите средства, за да участват в аукциони. По думите му Васил Божков е наддавал за антики повече и от Ермитажа.

"Богомил Райнов казваше, че колекционерството е болест. Е той беше един болен човек. Той много се радваше на всяко едно добро ново нещо, което купи и го показваше с гордост. Предполагам, че именно това го е водело - желанието да направи най-добрата колекция. Той спонсорираше и археологически разкопки", разказа той за мотивите на Васил Божков да бъде колекционер.

Фондация "Тракия": Изземането на колекцията на Божков е погазване на закона

Миналата седмица стана ясно, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували. По-рано през седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама