Хърсев пред ТОПНОВИНИ: Няма страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели

11:00, 04 фев 20 25 5634 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия министър да преговаря влизането на България в еврозоната с фиксиран курс лев - евро.  „За“ гласуваха 140 депутати, „против“ бяха 2-ма, 66 се въздържаха. 

В края на миналата седмица депутатите приеха и решението за фиксиран курс 1.95583 лева за евро след влизането в ЕРМ II. Гласуваха 208 депутати, „За“ – 140, „против“ – 2, въздържаха се 66.

Горанов успокои: България ще запази курса си към еврото

Какво ще се случи със заплатите, цените на стоките и спестяванията ни след приемането на еврото? Това са въпроси, които всички си задават. По темата потърсихме финансистът Емил Хърсев.

Какви са предимствата и недостатъците от приемането на еврото?

Огромните предимства са изброени в не едно заключение на икономистите в България. Присъединяването ни към еврозоната веднъж завинаги ликвидира въпросът, който винаги седи като заплаха – какво ще стане ако някой ден дойде някой, който просто да отмени валутния борд и може да се върнем в един плаващ курс с всички валутни рискове? Това са 20 години при неизменна стойност на лева към еврото. Мисля, че това е най-големият проблем, който седи пред българската икономика и най-лесно може да се отстрани.

Разбира се лихвите. За българските банки това е въпрос на оцеляване в условия на криза, тъй като при механизма на валутния борд всеки разчита само на себе си и на никой друг. Българската народна банка няма право да финансира никого, поради което българските банки държат огромни – около 30%, ликвидни резерви. За пример европейските държат около 10%. Така поевтинява цялото банково дело у нас и намалява лихвите по всички заеми. Достъп до ресурс на европейския паричен и кредитен пазар означава само, че в условията на едно бързо развитие България, каквото в момента нямаме поради фазата на икономическия цикъл, една по-бърза възможност за натрупване на капитал в България.

Мика Зайкова пред ТОПНОВИНИ: Гражданите с големи спестявания да обърнат парите си в евро

Да оставим настрана въпроса, че рязко ще намалеят цените на банковите преводи, финансовите услуги, които българските фирми ползват за достъп до европейския пазар.

От политическа гледна точка членството е еврозоната означава тясна обвързаност с ядрото на Европейския съюз с единна валута и с единни механизми за защита на финансовия сектор, за защита на държавата в случай на дългови и финансови кризи – каквито сме виждали в Гърция, Италия, Испания и Португалия.

Това е достъп до пълните финансови възможности на Европейския съюз.

Недостатък е човек да е жив, защото е рисково. Даже не е рисково, защото е сигурно, че човек някой ден ще си отиде. До там можем да обобщим всички недостатъци. Естествено, когато участваш в една зона на икономическа и политическа интеграция трябва да се съобразяваш с другите. За всички недостатъци могат да се прочетат трудовете на Найджъл Фараж и Борис Джонсън. Те са подробно изброени там.

Когато въведат еврото, заплатите ни ще намалеят ли наполовина?

Няма нито една страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели. Напротив – всички са се увеличили.

Въвеждането на еврото няма да стане много бързо - никой не се е разбързал, в близките 5 до 7 години аз честно казано не мисля, че ще се стигне до присъединяване на България към еврозоната, освен ако в ЕС няма някакъв общ процес на промяна на това, което в момента виждаме като взаимоотношения в съюза. Не става въпрос за седмици, а за години.

ЕК: България запазва борда при влизане в чакалнята на еврото

Всички цени ще се умножат по курса 1.95583 и това е новата еврова цена на следната стока или работна заплата.

Ако човек взима 1000 лева, при приемането на еврото ще взима над 500 евро.

В някои държави (Германия, Австрия, Италия, Гърция и други) цените на стоките в магазините са се вдигнали двойно и тройно, когато са въвели еврото. Какво ще стане у нас с цените на стоките?

Не, това не е вярно. Това е лъжа. Всеки има право на мнение. Фактите обаче са едни. Вярно е, че имаше повишаване на цените в момента на присъединяване към еврото, но то не се е мерило в двойно и тройно. Мереше се някъде с около 10-15%. Това са най-големите ръстове. Това явление се забелязва за един много кратък период – максимум месец. Това е един опит на търговците да се възползват от точно тези страхове, за да повишат печалбите си. Но пазарът просто реагира – на тези цени не могат да продават, продажбите падат рязко и отново се връщат на старите цени. Аз не очаквам такова нещо в България.

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в лева?

Всички салда по банкови сметки просто се трансформират в евро с използване на централнния курс. Ще ги умножат по курса на евро и  това, което имаш в левове, ще го имаш и в евро.

Да обърнем ли левовете в евро?

Без крайна нужда не бих го направил. Ако човек има нужда да пазарува в страните от еврозоната, може да ги обърне. Но ако си получава заплатата в лева и си харчи парите и си пазарува тук в лева, да ги обръща в ерво е ненужно, само ще плати една сума за комисинна по този обмен.

Бивш финансов министър: Парите ни няма да се стопят, ако влезем в еврозоната

Прецедент ли е или обичайна практика курсът, в случая евро – лев, да бъде фиксиран и да не се променя?

Правителството прие фиксиран курс още 1996 г. Това е от 20 години насам, но незнайно защо някои решиха да си поиграят на политика. Това е едно препотвърждаване на една 20 годишна политика. Не е нищо ново. Можем всеки ден да приемаме по едно такова решение.

При нас това колебание е много по-малко вероятно. При нас курсът е фиксиран и не сме имали колебания, които да трябва да се отразят по някакъв начин и да има буфер в цените.

Не очаквам нищо да се промени от тази гледна точка – нито една цена.

Кога най-рано според вас еврото може да замени лева?

Предполагам, както казах, че ще е отнема около 7-8 години. Нямам никаква идея колко ще е. Другото е чисто врачуване.

Най-късият период е 2 години от момента, в който влезем в ERM II.

Трябва ли да има референдум за приемане на еврото в България?

Мисля, че това е изключено, защото ние това задължение вече сме го поели. Ангажиментът на България да се включи в ервозоната и във всички останали механизми на Европейския съюз е част от нашия договор за присъединяване към ЕС. Ние отдавна сме го решили, това е договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама