Парламентът бетонира курса на лева

19:35, 30 яну 20 / Политика 25 3879 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Два дни финансовият министър Владислав Горанов беше в парламента заради законовите промени, свързани с Валутния борд и присъединяването към еврозоната. Заедно с управителя на БНБ Димитър Радев вчера бяха на председателски съвет, а днес разговаряха с ДПС и БСП. 

Горанов успокои: България ще запази курса си към еврото

Парламентът прие решение, което да гарантира, че курсът на лева към еврото няма да се променя. Докато България е в чакалнята финансовият министър и управителя на националната банка ще поддържат тази позиция.

Само от БСП гласуваха с "въздържал се".

Законовите промени, свързани с Валутния борд и присъединяването към еврозоната, бяха внесени от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ. Появиха се опасения обаче че други държави ще могат да искат промяна на курса ни.

Законопроектът обаче няма да бъде оттеглен. „Той гарантира възможността за продължаване на процеса“, посочи Горанов и уточни, че така ще се хармонизира нашето законодателство с европейското.

Управителят на БНБ беше категоричен: „Този курс няма да бъде променен. Решението дава всички политически гаранции, че промяна няма как да се случи“.

Европейската централна банка /ЕЦБ/ е изпратила до Българската народна банка официално становище относно допълнението в Закона за БНБ, свързано с курса лев-евро.

В становището се посочва, че ЕЦБ приветства новата разпоредба от Закона за БНБ, която съответства на процедурите, съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама