Николай Ненчев: Казусът с президента е всичко друго, но не и държавна измяна

09:32, 03 фев 20 / Политика 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прави се опит да бъде прикрита информация и да не се съдейства на съответната служба, което е наказуемо и морално укоримо. Toва отбеляза бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването „Тази сутрин“ по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков.

Бойко Рашков: ВСС да разгледа записите с президента

Прави впечатление, че две неща се искат от Конституционния съд – той да се произнесе относно възможността президентът да бъде разследван, но се иска тълкуване и на това какво е държавна измяна.

Този казус е всичко друго, но не и държавна измяна, с едно единствено изключение – освен ако госпожа Радева не е била агент на чуждо разузнаване, враждебно настроено към България и президентът е знаел това, коментира още бившият министър.   

"Държавна измяна е, когато държавният глава се постави в услуга на чужди държавни интереси“, уточни той.

Проблемът с назначаването на Десислава Радева не е толкова правен, колкото морално укорим. "Аз не искам да се меся в личния живот на президента. В закона има текст, в който се казва, че ако няма подходящо лице, този пост може да бъде зает и от цивилно лице, уточни още бившият министър на отбраната. За мен по-големият проблем е, че има основание да се твърди, че има опит да се укрие информация“, добави Николай Ненчев.

Плевнелиев: Радев е нарушил закона

"Ако нещо ме безпокои, това е, че има много тежка война между институциите“, отбеляза Ненчев.

Според него президентът ще работи много активно за разтурването на този парламент. Това е една хипотеза, която ще ни вкара в една дългосрочно война на институциите, отбеляза Ненчев.

„Нали не се съмнявате, че ако това се случи, президентът може да управлява еднолично държавата и повече от 6 месеца. Тогава вероятно тази проверка на главния прокурор ще бъде потулена и нещата ще се заметат“, каза Ненчев.

По думите му това е подгряване на обществото, че нещо по-голямо около него ще се случи и това е първа стъпка към тази прелюдия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама