Бойко Рашков: ВСС да разгледа записите с президента

19:37, 02 фев 20 / Политика 25 2635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона с публичното оповестяване на записи с вероятното участие на президента Румен Радев и началникa на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков. Това е с цел да се посегне на държавния глава – олицетворение на единството на нацията и представляващия България пред света. Това заяви бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков в ефира на bTV.

Прокуратурата подозира, че президентът е осуетил проверка срещу съпругата си (ЗАПИСИ)

Той обясни, че е забранено да се разгласяват получени от СРС данни, като могат да се използват само за наказателно производство и опазването на националната сигурност. Рашков подчерта, че за разгласяване на данни от СРС законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода на длъжностни лица.

„Смятате ли, че един прокурор може да се позове на процесуално-правна норма и да даде разрешение някой да извърши престъпление?“, запита Бойко Рашков.

Радев: Атаките срещу семейството ми придобиват уродливи измерения

По думите му президентът Радев е записан по обичайна практика – започва се използване на СРС по отношение на лице, с което държавният глава често контактува.

Относно пуснатите от прокуратурата документи, Рашков отбеляза липсата на номер на делото, както и имената на прокурорите, които са съставили постановлението и техните подписи. Той призова Висшия съдебен съвет да разгледа случая.

Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия, да провери случая и да излезе пред обществото със своето решение. Иначе ще остане в дълг, тъй като само преди месец и половина – два избраха Иван Гешев за главен прокурор“, коментира Рашков.

Освен това допълни, че в закона е записано, че само Военният съд може да разреши да се подслушва кадрови военнослужещ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама