Ген. Атанасов: Да се потърси политическа отговорност за несъбраните пари от лотариите

09:26, 03 фев 20 / Политика 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако премиерът Бойко Борисов не внесе предложение в Народното събрание за смяната на министъра на финансите, ще поеме политическата отговорност за липсата на задълженията, които Васил Божков не е внесъл в държавната хазна", заяви председателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов пред bTV. Той обясни, че правителството и респективно финансовото министерство са органите, които отговарят за вземанията.

Според него бизнесменът, за който главният прокурор потвърди, че е бил задържан в Обединените арабски емирства, е имал политически чадър върху дейността си, след като е успявал.

Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ

„Излезе информация, че шефът на Комисията по хазарта е давал пространни обяснения пред прокуратурата и е казал, че тази комисия се ръководи от Божков. След като тя се назначава от финансовото министерство, а я ръководи Божков, кой е сложил чадър върху дейността?“, обясни Атанасов.

Според него управлението на общите пари е едно от най-важните теми в управлението на държавата и именно затова трябва да се потърси отговорност, за това, че е допуснато парите да не бъдат внесени в хазната.

Васил Божков е арестуван

Атанасов изтъкна, че Васил Божков е изгрял по времето на правителството на Симеон Сакскобурготски и е имал свои депутати в политическата група.

„Когато Надежда Михайлова оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски за кандидат за кмет на София, защото се е срещнал с Васил Божков, това беше ясен знак за позицията на десните сили към това лице“, допълни още той.

Марешки: "Отстрелват" се само бизнесмени, които контактуват с Русия

По думите му предстои да стане ясно дали Божков ще бъде върнат в България от ОАЕ. Освен това коментира, че премиерът Борисов е „взел главата“ на министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като беше установено, че няма вода в язовир „Студена“.

„Сега, когато се казва, че за 5 г. Божков не е вкарал 500 млн. в държавата, какво ще направи министър-председателят?“, запита Атанасов.

Той призна, че не се е срещал и не познава бизнесмена и няма спомен да е влизал в полезрението му с неправомерни действия.

Относно казуса с публикуваните от прокуратурата телефонни записи с вероятното участие на президента Румен Радев и началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, Атанасов смята, че Конституционният съд трябва да се произнесе и да каже какво се определя под „държавна измяна“.

Според председателя на „Демократична България“ в парламента има постоянна Комисия за контрол на службите за сигурност и прилагането на СРС, в която има представители от всички политически сили. Той допълни, че има законова забрана да се разгласява информация, събрана от СРС, но има теория, че при надделяващ обществен интерес, информацията може да бъде използвана.

„Защо Румен Радев не излезе и не поиска заседанията на Комисията да бъдат публични и да се даде отговор кой съд е дал разрешението и за какво престъпление става въпрос?“, подчерта Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама