Поглед назад към живота на един легендарен каубой

07:30, 21 фев 22 / Поглед назад 25 4315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния ден си спомняме за големия актьор Джоко Росич, който си отиде завинаги преди осем години. Освен голям брой роли в киното, след себе си той остави незабравими послания за това какво прави един човек богат и щастлив.

Джордже Мирко Росич беше един от доайените на българското кино. Роден на 28 февруари 1932 година в бившо Кралство Югославия, той е дете на смесен брак между българка и сърбин.

Емигрира в България по политически причини, когато е на 19 години. Джоко завършва икономика в тогавашния университет ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) и се обучава в школа по радиожурналистика в София.

Джоко беше човек, който не се примиряваше с действителността. Той винаги търсеше истината и правдата, открито изразяваше мнението си, а с гласа си пленяваше мнозина. 

Любимият на всички Росич се снима, освен в български, и в чуждестранни филми – сръбски и унгарски. Един от най-известните му прякори е „Легендарният каубой”.

Джоко участва в едни от най-обичаните български филми – „На всеки километър”, „Войната на таралежите”, „Хан Аспарух”, „Време разделно”, „Под игото”, „Капитан Петко войдова” и други.

„Когато една жена спре да навестява мислите ти, значи си се излекувал. Има загуби, които не се лекуват. Не е истина, че душата е безсмъртна. Всичко умира, остава само направеното, съграденото. Другото – престанеш ли да го мислиш и преживяваш – умряло е. Но пък тъгата е най-красивото, най-градивното свойство на душата”

През февруари 2010 година Джоко бе удостоен с наградата „Златен век” на Министерството на културата за заслугите и приноса си към българското кино.  

Знаменитият български актьор ни напусна на днешния ден, 21 февруари, през 2014 година след тежка борба с рака малко преди да навърши 82 години.

„За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: „Браво, страшен си"!.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама